vrijdag, oktober 05, 2007

De levering van olie en gas

Rusland draaide de oliekraan al een keer dicht nadat het in conflict was met de Oekraïne. De oliepijpleiding die in dit land ligt, is o.a. van belang voor toevoer van olie naar West Europa. Er ontstonden destijds al tekorten. Een nieuw geschil dreigt en wederom is Rusland van plan de olieleiding dicht te draaien omdat de Oekraïne een schuld heeft. Alleen deze schuld is niet de enige reden. De politieke positie van het meergenoemde land is eerder de oorzaak. Men richt zich te veel naar het westen en Rusland verliest daar steeds meer aan macht. De actie van Rusland toont aan, dat het land de olie en gasexport als politiekmachtsmiddel gebruikt.

Rusland is een van de grootste olie en glas leveranciers van Europa. Het is dan ook frustrerend, dat het land door bepaalde omstandigheden het gas of de oliekraan dichtdraait. Weliswaar heeft Gazpron, de staatsleverancier, direct verklaard, dat de rest van Europa geen vrees hoefde te hebben voor tekorten. Alleen wat zijn dergelijk beloften waard in de politiek. Europa dient alert te zijn en doet er goed aan de energievoorziening op andere wijze veilig te stellen. Men is dan in ieder geval niet aan willekeur van een bepaald land overgeleverd.
G.P.Beek

donderdag, oktober 04, 2007

Opheffing ontslagbescherming

De ontslagbescherming voor de werknemers te laten vallen, althans drastisch te versoepelen is een stokpaardje van de werkgeversorganisaties. Er is meer werkgelegenheid zodat een versoepeling van het ontslagrecht mogelijk is. Alleen de vrees van misbruik is direct aanwezig. Dit gebeurt wanneer er eerst getoetst wordt nadat het ontslag aangezegd is. De gegrondheid van de beëindiging van het dienstverband moet m.i. in ieder geval vooraf voorgelegd worden aan een onafhankelijke instantie.

Volledige opheffing van de ontslagbescherming is zondermeer nadelig voor oudere werknemers. In de regel verdienen ouderen meer zodat men deze liever met vliegende trom ziet vertrekken. Alleen werk tegen veel minder geld wordt dan de enige optie en anders een korte WW met daarna bijstand.

Minister Donner faalde al op Justitie en waarschijnlijk vindt hij nu zijn Waterlo op Sociale Zaken. De opheffing van het ontslagrecht in de vorm zoals hij voorstelt is voor PvdA, de coalitiepartner als de vakvereniging onaanvaardbaar. Er zal dus het nodige water wel aan de wijn toegevoegd moet worden om tot een aanvaardbaar voorstel te komen. Een verslechtering van het ontslagrecht is vooral nadelig voor oudere werknemers.
G.P.Beek










http://fabradio.angelfire.com/
http://fabradio.angelfire.com/popclassicsradio.html
http://fabradio.angelfire.com/index.html
http://fabradio.angelfire.com/m.popclassicsradio.html

Geen echte keuze vrijheid

Tot mijn spijt moet ik constateren, dat de gezondheidszorg een commercieel product is. Deze conclusie wordt nog verscherpt door de vele fusies die plaatsvonden onder de zorgverzekeraars. Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel, wat al veel emotie te weeg bracht, was er een mogelijkheid om per jaar te veranderen van zorgverzekeraar. Dit vooral om de concurrentie onder de zorgverzekeraars te garanderen. Het ministerie van Volksgezondheid met toenmalig minister Hoogervorst voorop was van mening, dat er voor de verzekerden ruimschoots te kiezen was.

In het eerste jaar van het nieuwe stelsel zijn velen inderdaad van zorgverzekeraar veranderd. Het kwam hoofdzakelijk omdat de zorgpakketten door bepaalde zorgverzekeraars onder de kostprijs aangeboden werden. De zorgverzekeraars die niet meegingen in de prijzenslag verloren veel cliënten. De critici met inbegrip van mij, die daarin weinig zagen krijgen nu gelijk. De zorgmaatschappijen fuseerden in een rap tempo, wat nu geleid heeft tot 4 grote maatschappijen die de dienst uitmaken.

Weg alle illusies over vrije concurrentie en keuze vrijheid. De nu nog bestaande combinaties gaan alles bepalen over premies, te kiezen behandelaar, ziekenhuis enz. De bureaucratie zal nog groter worden en de zorgkosten zullen weer toe nemen. De beoogde kostenbesparingen kunnen gevoeglijk vergeten worden. De zorgpakketten worden in toekomst alleen maar duurder. Het vrij geven van de zorg heeft alleen maar tot verslechtering geleid.
G.P.Beek