zaterdag, augustus 30, 2003

De bijstandswet

De bijstandswet staat hevig ter discussie. De huidige regering is van mening dat velen die nu nog een bijstandsuitkering hebben, nodig aan het werk moeten. Op zich is hier weinig tegen te doen, maar in een tijd dat er slechts werkzoekenden bijkomen zeer vreemd. Een langdurige bijstandstrekker is bijna niet in het arbeidsproces plaatsbaar. Hoogstens kan dit effect sorteren voor personen, die slechts kort deze uitkering verkrijgen.

Afgezien daarvan is het maar de vraag of de persoon die hiervoor in aanmerking komt een volledige of een parttime baan bemachtigt. In het laatste geval zal er een garantie moeten komen, dat het inkomen niet daalt onder het bijstandsniveau en wanneer dit wel het geval is, moet er een beroep op suppletie gedaan kunnen worden. Dit is vooral van toepassing op alleenstaande moeders en vaders van jonge kinderen. Zij kunnen namelijk nooit een fulltime baan accepteren zonder dat de aan hen toevertrouwde kinderen in het gedrang komen.

Ook daarom is het moeilijk om die ouders, waarvan de kinderen jonger dan vijf jaar zijn, te verplichten aan het arbeidsproces deel te nemen. De gemeenten zullen hierover moeten beslissen en daarbij rekening moeten houden met de kinderopvang

Kinderopvang is in de huidige tijd niet makkelijk te regelen en een kostbare aangelegenheid. De kostenbeperking die men op het oog heeft kan hierdoor uiterst minimaal worden. Bij verplichte sollicitatie zal men moeten kunnen eisen, dat de kosten hieraan verbonden voor rekening van de sociale dienst komt.

Het is buiten het eerst besprokene wel erg triest, dat de bijzondere bijstand verminderd wordt.
De gemeentes hebben hierdoor niet de mogelijkheid voor schrijnende gevallen iets extra’s te doen.
G.P.Beek

zondag, augustus 24, 2003

De koper van een nieuwbouwwoning wordt beter beschermd.

Vanaf 1 september is de koper van een nieuwbouwhuis beter beschermd tegen de problemen, die hij met de aannemer kan ondervinden. Dat is het gevolg van nieuwe wettelijke regels en een nieuwe koop/aannemingsovereenkomst van het Garantie Instituut Woningbouw.

De nieuwe koop/aannemingsovereenkomst geeft aan de kopers de zekerheid, dat niet alleen tijdens de bouw maar ook na oplevering men gedekt is voor een eventueel faillissement van de bouwer. GIW garantie geeft de zekerheid, dat de woning afgebouwd wordt en de aflevering naar behoren plaatsvindt. Bouwers, die aangesloten zijn bij de GIW mogen geen gebruik maken van eigen koop/aannemingsovereenkomsten. Er moeten modellen gebruikt worden van de GIW, zodat achteraf niets tegen geworpen kan worden.

De wettelijke positie van de koper is ook verbeterd, omdat een schriftelijke overeenkomst altijd vereist wordt en er een bedenktijd geldt van 3 dagen. Voor de laatste oplevering wordt ook nog 5% van de koopsom aan de notaris als borgtocht gegeven, dit om eventuele gebreken bij oplevering te verhelpen.

De GIW voorwaarden breiden de bedenktijd uit tot 7 dagen en de vijf procent van de aanneemsom wordt niet bij de notaris gestort, maar in plaats hiervan geeft men een bankgarantie af.

Dit alles geeft de koper veel meer bescherming dan voorheen, omdat het toen echt niet denkbeeldig was dat er geschillen ontstonden met alle gevolgen van dien.
G.P.Beek