zaterdag, juli 30, 2005

Bijzondere bijstand

Het merendeel van de gemeenten heeft extra actie ondernomen om chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die zorg nodig hebben, te bewegen om geld aan te vragen in gevolge de bijzondere bijstand. Deze vorm van hulp is weliswaar een recht, maar velen maken hiervan geen gebruik.

Een deel van de doelgroep is niet bekend m et de mogelijkheid een beroep te doen op bijzondere bijstand. Anderen zijn wel op de hoogte van de regeling, maar m aken er gebruik van en daarnaast vindt een groep alles veel te ingewikkeld om hierop een beroep te doen. Vooral dit laatste is meestal de drempel waarom men ervan afziet. Immers men is verplicht een volledig overzicht te geven van de inkomsten en uitgaven. Dit werkt remmend omdat men niet graag alles open en bloot op tafel wenst te leggen.

Het blijft dus vervelend, dat velen die het echt nodig hebben geen beroep doen op bijzondere bijstand. Er zijn feitelijk te veel handelingen nodig. Immers de aangehaalde groepen kunnen ook door middel van een teruggave biljet van de belastingen een bedrag terug vorderen wegens gemaakte ziektekosten. Ook deze rompslomp wordt door velen als een last ervaren en daarom maakt men er geen gebruik van.

Het wordt hoog tijd alles te vereenvoudigen. Een simpel verzoek om, bijzondere bijstand en terugave moet mogelijk zijn. Temeer de fiscus nu met ingang 1 januari 2006 ook belast wordt met de uitbetalingen van de toeslagen ter zake van de zorg en huren. Met een koppeling aan de belastinggegevens moeten de gemeenten in staat zijn te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Dit laatste zonder deze lastig te vallen over inkomensgegevens.
G.P.Beek

vrijdag, juli 29, 2005

Snijden in de zorg

De regering zette het mes in de collectieve voorzieningen. Dit ging vooral ten koste van ouderen en gehandicapten. Mensen, die aan de rand van een minimum bestaan leven werden zwaar getroffen. De no-claimregeling is een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Deze regeling was bedoeld om mensen te prikkelen minder gebruik te maken van zorg. Jonge en gezonde mensen hebben van de nieuwe regeling voordeel, maar vooral de groepen als eerder genoemd beslist niet. In tegendeel die betalen meer premie. Dit is ook weer het geval in het nieuwe zorgstelsel.

Het solidariteitsbeginsel waarvan in ons sociale stelstel sprake was, is verdwenen. Omwille van de bezuinigingen zijn verworvenheden afgebroken. Mensen met een handicap of beperking zijn terugworpen op familie, buren en vrienden. Een beroep op de ABWZ is bijna niet mogelijk. In het ergste geval treedt de gemeente als vangnet op. Het wijzen op eigen verantwoordelijkheid gaat dusdanig ver, dat de ouderwetse liefdadigheid volledig weer komt boven drijven.

Hierdoor ontneemt men een zeer grote groep hun zelfstandigheid. De regering wilde bevorderen, dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig zouden blijven wonen. Dit wordt nu onmogelijk, immers door de genomen maatregelen zal de gang naar een verzorgingstehuis slechts bevorderd worden. Dit laatste met alle nare gevolgen van dien. Het is een schande zoals dit kabinet omspringt met de sociaal zwakkeren.
G.P.Beek

donderdag, juli 28, 2005

Krediet in winkels

Minister Zalm staat niet afwijzend tegen het aanbieden van financiële diensten door winkelketens. Door deze opvatting bevordert de bewindsman het kopen op krediet. Het wordt de consument op deze manier wel erg makkelijk gemaakt een lening voor consumptiegoederen af te sluiten.

Feitelijk moet de consument in bescherming genomen worden. Er zijn al te veel personen die onder zware leningen bezwijken. Vooral nu uit onderzoek is komen vast te staan, dat er door de financieringsmaatschappijen zeer hogere rentes worden berekend. De nieuwe Wet financiële dienstverlening dient ook daarin te voorzien.

Daarnaast dient de kredietverstrekker over een vergunning te beschikken zodat de lener niet met malafide personen te maken heeft. De Heer Zalm gaat bij zijn redenatie ook te veel uit van marktwerking. Het is maar de vraag of de winkelketens goedkopere kredieten verstrekken.Zij zijn ook afhankelijk van hun geldverstrekkers. Op dat punt is regelgeving echt noodzakelijk.
G.P.Beek

woensdag, juli 27, 2005

Kamer wil garanties goedkope huurwoningen

Een kamermeerderheid van PvdA en CDA wil dat woningcorporaties en gemeenten zich hard maken betreffende het aanbod van goedkope huurwoningen. Men krijgt het idee, dat sociale verhuurders zich steeds meer gaan richten op het kapitaalkrachtige publiek. In de periode van 2002 tot en met 2004 zijn meer dan 35 duizend goedkope huurwoningen geschrapt door verbouwing, sloop of verkoop. Er is evenwel een groot gebrek aan goedkope huurwoningen zodat het een actueel probleem geworden is.

Er moeten harde gemeentelijke afspraken komen over de huisvesting. Tot dusver is dit vrijblijvend. Veel gemeenten hebben weinig althans geen overleg met de woningcorporaties. De verplichting tot het maken van afspraken dient wettelijk geregeld te worden. Behalve overeenkomsten over goedkopere woningen, dienen deze afspraken tevens in te houden ouderenhuisvesting, studentenwoningen en andere aspecten met betrekking tot de huisvesting. Om dit in goede banen te leiden moet er een onafhankelijke commissie komen. De huidige tussenkomst werkt niet.

Het is te hopen, dat de wettelijke regelingen er komen en de corporaties ook meer zullen werken conform hun sociale doelstellingen om voor een ieder betaalbare woonruimte te creëren. Het is dringend noodzakelijk, dat er in sociale sector weer goedkopere huurwoningen komen.
G.P.Beek