zaterdag, februari 12, 2005

Akkoord over nieuwe huren

Minister Dekker van Volkshuisvesting is met de coalitiepartijen tot een akkoord gekomen over de nieuwe huurverhoging vanaf 2006. Hierdoor zal vanaf volgend jaar de vrije woonmarkt uitgebreid worden met 600.000 huizen of wel 20% van het totaal aan beschikbare huurhuizen. Voor de huurders waarvan de woningen vrijgegeven worden komt er een extra huurbescherming. De huren mogen nooit hoger zijn dan 5,4% van de WOZ waarde van de betreffende huurwoning. Bij stijging van de onroerende zaakbelasting en derhalve dus ook de WOZ-waarde zal het percentage verlaagd worden om excessen te voorkomen. Ook komt er een speciale regeling voor 65 plussers met alleen AOW en/of een klein pensioen. Dit ter voorkoming van het verlies van huursubsidie bij verhuizing.

Deze nieuwe opzet komt in de plaats van het volledig vrij geven van bedoelde 600.00 huurhuizen per 1 januari 2006. Van de regeringspartijen heeft vooral het CDA hiertegen geageerd. Alleen het huidige voorstel betekent toch, dat velen en vooral de middeninkomens zwaar belast worden. De huren zullen aanmerkelijk meer stijgen dan het inflatiecijfer. Via de achterdeur bereikt de minister toch haar zin door op termijn een groot deel van huurmarkt te liberaliseren.

De woningcorporaties dienen voor 2008 extra woningen op te leveren om alsnog tot volledige liberalisatie over te gaan. De minister spreekt over 110.000 nieuwe woningen. Een getal wat heden ten dage niet bereikt wordt door o.a. vele beletsels zoals vergunningen en dergelijke. Dus waarschijnlijk wel extra woningen en toch liberalisatie, maar niet het gewenste aantal. Met name het CDA is door deze minister danig ingepakt en de grote woorden van de fractieleider zijn feitelijk loze kreten geweest.
G.P.Beek
Solliciteren

In Nederland is het streven, dat een ieder in zijn eigen levensbehoefte moet kunnen voorzien. De wet werk en inkomen heeft onder meer het doel bijstandsgerechtigden te verplichten om te solliciteren naar een betaalde baan. Eventueel met behulp van de daarbij behorende instanties. Of dit werkelijk succesvol wordt zal afhangen van de vraag of er voor deze categorie werkzoekenden voldoende banen voorhanden zijn.

Gezien het feit, dat het aantal functies in de bedrijven steeds minder wordt ligt dit niet voor de hand. Bedrijven proberen te overleven door het schrappen van banen. Grote multinationals verplaatsen veel productiewerk naar lage loonlanden, waardoor veel arbeidsplaatsen verloren gaan. Behalve de groep bijstandsgerechtigden zijn ook oudere werkelozen zoals de groep tussen 57,5 en 64 jaar verplicht te solliciteren. De Raad voor Werk en In komen komt nu al tot de conclusie, dat deze sollicitatieplicht zinloos is. De plicht kost alleen veel tijd en geld.

Ouderen worden nog steeds genegeerd op de arbeidsmarkt. Zelfs personen vanaf 45 jaar hebben al verschrikkelijk veel moeite om een nieuwe baan te vinden. De vergrijzing van de arbeidsmarkt zal bedrijven er wel toe dwingen om in de toekomst oudere werknemers te accepteren, maar de groep van 57,5 tot en met 64 jaar zal hiertoe niet behoren. Deze conclusie doet al jaren opgeld, immers ook in tijden van economische groei viel deze groep altijd
buiten de boot. Werkgevers hebben te graag jong en flexibel personeel. Alleen die groep is slechts zeer beperkt.
G.P.Beek
Voedselbank

De armenhulp van jaren geleden is weer terug in ons land. Steeds meer mensen in Den Haag en omgeving zijn afhankelijk van pakketten met gratis eten en drinken die uitgedeeld worden door de voedselbank. Het aantal mensen wat hiervan afhankelijk is groeit nog steeds. De uitgereikte pakketten van 600 per week zijn bij lange na niet voldoende. Dit volgens gegevens van de Stichting Voedselhulp Haaglanden. De politiek vraagt zich af hoe het mogelijk is, dat mensen afhankelijk zijn van voedselhulp ondanks de nodige sociale voorzieningen. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, maar de toegepaste bezuinigingen hebben hier wel mee te maken.

Velen met een uitkering zijn door het sociaal minimum gezakt en hierdoor kan men zelfs de dagelijkse levensbehoeften niet aanschaffen. Dit is een zeer kwalijke zaak en geeft alleen maar aan hoever men in dit land, wat behoorlijk welvarend was, afgegleden is. De bezuinigingen zijn ten koste gegaan van de kwetsbaarste groepen van de samenleving. De naaste liefde die ook bij diverse partijen hoog in het vaandel staat is wel naar een bedenkelijk peil gezakt. Alleen indien het sociaal minimum sterk verhoogd wordt, behoeft een voedselbank als onderhavige geen dienst te doen. Anders zullen er nog meer mensen van dit liefdewerk afhankelijk worden.
G.P.Beek