zaterdag, augustus 14, 2004

Ouderen in nood

Tienduizenden ouderen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij zitten vaak diep in de schuld. Deze trieste conclusie wordt getrokken door de ouderenbonden. Deze bonden wensen een actiever beleid van de gemeenten. Deze dienen vooral 65 plussers die slechts leven van een AOW uitkering voor te lichten over de mogelijkheden van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, huursubsidie en vergoeding of leenbijstand voor een duur huishoudelijk apparaat.
De groep, die men voor ogen heeft, leeft vaak op of onder de armoedegrens en wenst door schaamtegevoel of onwetendheid geen beroep te doen op de voorzieningen die voorhanden zijn.

Nu deze ouderen zich niet tot de gemeente wenden, zal men zelf actie moeten ondernemen. De ouderenbonden geven terecht aan, dat in het huidige computertijdperk er voldoende mogelijkheden zijn om deze groep op te sporen. Daarnaast moet iedereen die daarvoor in aanmerking komt van de belastingdienst een beschikking ontvangen.

Dit houdt in, dat er recht is op een bedrag voor buitengewone lasten in verband met te weinig inkomen. Het is een recht, maar wordt slechts verstrekt indien men eerder een teruggave biljet ingevuld heeft. Dit laatste moet feitelijk overbodig zijn; bij de belasting zijn alle gegevens reeds hoog en breed bekend. Door de maatregelen van de huidige regering zijn nu velen onder de armoedegrens beland en dit zonder meer accepteren is het treurigste van alles.
G.P. Beek