Dure olie
Dure olie jaagt de energieprijzen op. De tarieven worden weer verhoogd. Voor een doorsnee gezin loopt de jaarrekening op tot een bedrag van 1800 tot 2000 euro. De huishoudens zijn 5% van hun inkomen kwijt aan energiekosten. Dit was 3 jaar geleden nog 1,3%. De tarieven stijgen voortdurend, maar het gasverbruik daalt. Gas is de grootste energiepost. Het geeft alleen maar aan, dat hoewel de consument zuiniger met energie omgaat, toch steeds duurder uit is.
De regering compenseert de gestegen energienota met een bedrag van 52 euro, maar dit bedrag is slechts een schijntje van hetgeen een huishouden weer meer betaalt. Door de koppeling van het aardgas aan de olie is het echt geen rekensom om uit te maken, dat de energieprijzen blijven stijgen. De wereldmarkt heeft steeds meer behoefte aan olie, waardoor dit product mede door speculanten steeds duurder wordt. Vooral landen als de Verenigde Staten, Japan en China verbruiken zeer veel olie. Olieproducerende landen zien dit met genoegen toe. Het aantal miljonairs en miljardairs in die landen wordt steeds groter en verijkt zich immens.
De regering moet alles in het werk stellen om het aardgas goedkoper te maken door dit niet meer te koppelen aan de olieprijs. Wanneer men niet van de koppeling af wil, dan dient men de energiebelasting te verlagen. Elke energieverhoging betekent immers nog meer geld, energiebelasting en BTW voor de schatkist.
G.P.Beek