zondag, mei 15, 2005

Het rijden op aardgas

De luchtvervuiling in ons land is bar en boos. Velen sterven hierdoor vroegtijdig. Vooral het verkeer is er schuldig aan. Dit is ook niet verwonderlijk omdat het aantal auto’s nog steeds een stijgende lijn vertoont. De uitstoot van roet en andere schadelijke emissies is erg groot. Van overheidswege wordt wel getracht hieraan iets te doen, maar de maatregelen zijn tot dusver onvoldoende. Schone brandstof als aardgas en water zou een oplossing zijn. Waarom het rijden op deze brandstoffen niet bevorderd wordt, laat zich raden.

De regering heeft naast de grote oliemaatschappijen een zeer groot belang bij het huidige wagenpark. De schatkist wordt ruim gespekt door de accijnzen en de oliemaatschappijen bereiken topwinsten door de verkoop van hun dure olie. Alles heeft dus een prijskaartje en daarom worden er wel krokodillentranen gehuild om 18000 mensen die vroegtijdig door milieuvervuiling sterven, maar er gebeurt te weinig om dit te voorkomen. Het aangekondigde rekeningrijden is beslist geen oplossing. De automobilist wordt alleen weer de bekende melkkoe
G.P.Beek
Opcenten vervangen OZB

De commissie Eenhoorn die een alternatief belastingstelsel voor de gemeenten onderzoekt, heeft voorgesteld met ingang van 2008 een nieuwe vorm van belastingen in te voeren. Het betreft opcenten op de inkomstenbelasting. Deze belasting zou een meeropbrengst voor de gemeenten op termijn opleveren. De totale lokale belastingen worden zes in plaats van vier miljard euro.

Het voordeel van de nieuwe belasting is dat deze minder zichtbaar is dan de OZB en dus naar verwachting tot minder irritatie leidt. Voor de burger blijft het echt hetzelfde de gemeenten krijgen toch de gelegenheid hun begrotingen op welke manier dan ook sluitend te maken.

De afschaffing van het gebruikersdeel per 2006 is bedoeld als een lastenverlaging van de burger. Het rijk compenseert namelijk de gemeenten 2 jaar voor dit verlies en daarna gaat het nieuwe belastingstelsel in. Dit voordeel is niet of nauwelijks van toepassing voor mensen met lage inkomens. In dat kader bezien is het voorstel tot opcenten op de inkomstenbelasting wel aanvaarbaar.Het is echter te hopen dat het weer niet zo uit de hand loopt als bij de huidige OZB.
G.P.Beek