De energierekening
De huishoudens hebben in 2004 en 2005 te veel aan energie betaald. De transportkosten voor elektriciteit en gas zijn op jaarbasis gemiddeld 31 euro te hoog geweest. De burger kan wat betreft de leverantie van gas en elektriciteit wel zijn leverancier kiezen, maar niet voor transporten. Hier bestaat geen keuze voor. De grote energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco en Delta hebben hiervoor het alleenrecht. Dit is ook de reden, dat de huishoudens te veel betalen voor het transport van hun energie. Deze bedrijven hebben hierop meer winst gemaakt dan nodig was.
Dit zijn weer de wrange vruchten van de privatisering van de energiemarkt. De opsplitsing van de eerder genoemde bedrijven zal door deze handelwijze versneld worden. Ondanks de bezwaren hier tegen is het voor de consument beter, dat er distributie en leveringsbedrijven komen en hierdoor er toch iets te kiezen valt.
De energierekening blijft duur omdat we meer olie en gas verbruiken, waarvan de prijs afhankelijk is. Dit in tegenstelling tot andere landen waar meer gebruik gemaakt wordt van kolen en kernenergie. Op zich is deze gang van zaken betreurenswaardig omdat Nederland rijk was aan gasvelden, maar deze door veel export leeg gezogen zijn en wij nu weer genoodzaakt te importeren uit o.a. Rusland. De grote maatschappijen en de Nederlandse Staat hebben slechts geprofiteerd en de gewone huishoudens betalen het gelag.
G.P. Klarenbeek