donderdag, oktober 24, 2002

Wederom staat de hypotheekaftrek ter discussie

De Heer W.Bos van de PvdA stelt weer de hypotheekaftrek ter discussie. Hij lanceert nu het idee de beperking van de hypotheekrente in te voeren voor inkomens die vallen in het hoogste belastingtarief. Zijn voorstel is om dit tarief wat betreft de aftrek van hypotheekrente terug te brengen tot 42%. Het daaruit verkregen voordeel kan dan gebruikt worden voor de middeninkomens en starters.

De Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Makelaars hebben de gevolgen doorberekend. Zij komen tot de conclusie, dat het voorstel storend werkt op de huizenmarkt. De duurdere huizen zullen in waarde kelderen, terwijl de goedkopere in waarde zullen stijgen. Het geeft een dusdanig effect, dat dan iedereen zich stort op het goedkopere segment en er geen enkele doorstroming meer is van goedkoop naar duur.

Dit is beslist de aanzet tot een verkeerde woningverdeling. Er dienen woningen te komen voor zowel hogere als lagere inkomens. Indien de hypotheekaftrek op wat voor wijze dan ook beperkt wordt, heeft dit gelijk een grote terugslag. Het aantal woningzoekenden in Nederland is reeds veel te hoog en dit aantal moet in de toekomst drastisch omlaag.

Het zal de PvdA sieren indien zij eindelijk besluit de aftrek van hypotheekrente ongemoeid te laten. Natuurlijk kan deze partij aanvoeren, dat in Europees verband Nederland een uitzondering vormt, maar dit geldt ook voor het belastingstelsel in zijn totaliteit. Zodra alle fiscale wetten in Europees verband gelijk zijn, kan er wellicht gesproken worden over de hypotheekaftrek. Indien men nu alleen aan dit laatste morrelt, treft men hiermede zeer velen die graag een eigen woning wensen.
G.P.Beek

woensdag, oktober 23, 2002

De koopwoning slechts beperkt haalbaar

Steeds minder mensen kunnen zich een koopwoning permitteren. Vooral starters en alleenverdieners met een modaal inkomen kunnen zich nauwelijks op de huizenmarkt roeren. Een onderzoek van het NRC Handelsblad en het Centraal Planbureau heeft dit uitgewezen. Van de 6,7 miljoen gezinnen kon in het jaar 2000 slechts een derde de aankoop van een huis financieren.

In 1997 was de helft van alle huishoudens in staat dit te doen. De reden is, dat de koopkracht te veel achter bleef bij de prijsstijgingen. De koopsommen gingen in ongeveer 3 jaar met 53% omhoog, terwijl het modale inkomen slechts 10% hoger werd. De Nederlandse woning heeft inmiddels een gemiddelde prijs bereikt van 206.000 euro.

Voor starters en alleenverdieners is de markt dan ook uiterst moeilijk. Er bestaat voor hen geen keus. Zij moeten zich laten inschrijven voor een huurwoning met lange wachttijden of kunnen proberen een appartement te kopen. De eengezinswoning is voor die groepen een utopie geworden.

De overheid zal dan ook moeten ingrijpen. Er moet meer nieuwbouw komen en het aanbod aan huizen moet gevarieerder worden. Bij een ander soort bouw wordt de doorstroming bevorderd en krijgen meerdere mensen de kans een woning te kopen.

G.P.Beek