maandag, juli 09, 2007

Houdt ouderen in het arbeidsproces.

Dit is de wens van de Heer E.Nijpels, voorzitter van de Regiegroep GrijsWerkt. Hij brak een lans om oudere werknemers langer in dienst te houden. Er is een plan om te investeren in 200.000 banen, maar de Heer Nijpels merkt terecht op dat er ook geïnvesteerd moet worden in oudere werknemers. Hij doelt hierbij op de werknemers die het arbeidsproces willen of moeten verlaten. De gemiddelde leeftijd waarop een werknemer niet meer deelneemt aan het arbeidsproces ligt op 61 en 62 jaar.

Dit vroegtijdige vertrek wordt een serieuze bedreiging. Er komt een gebrek aan arbeidskrachten en zeker van jongere ouderen. De oproep van deze oud-minister moet de werkgevers wel aan het denken zetten omdat bij hen de gedachte overheerst, dat ouderen te duur zijn. Er zijn tal van motieven die men opnoemt, waaronder niet arbeidsproductief, te veel vrije leeftijdsdagen en eerder ziek. Deze opsommingen zijn echter wel heel zwart/wit gekleurd. Zelfs werknemers die 45 jaar oud zijn vallen onder deze groep.

Zolang deze vooroordelen bestaan kan een regering van welke politieke kleur dan ook zeggen ouderen moet aan het werk. Het blijft een loze kreet, want het gebeurt niet. De werkgevers moeten dus niet huilen in het bos als er vacatures onvervulbaar blijken te zijn. Eerst in de bekende spiegel kijken en dan iets zeggen.
G.P.Beek

zondag, juli 08, 2007

Woonfonds

De boosheid van de Heer L.Bobbe, directeur van Woningbouwvereniging Dudok Wonen is zeer goed te begrijpen. In Hilversum zijn geen echte probleemwijken als aangegeven door minister Ella Vogelaar. Dit is precies het dubbelzinnige gevoel over deze projecten. Plaatsen die hiervan gevrijwaard zijn, hebben er weinig belang bij. Anderen zijn blij dat er iets gebeurd immers zij zijn veelal de verhuurders van de gezinnen in probleemwijken.

De oplossing hiervan kost zeer veel geld en dit kan niet alleen bekostigd worden door de belastingbetaler. De woningcorporaties zullen dus geld beschikbaar moeten stellen. Alleen die er belang bij hebben, of is er toch sprake van saamhorigheid en beschouwt men het als een landelijk probleem? Het antwoord van de Heer L.Bobbe is hierover duidelijk en de regering is nu aan zet.

Zij heeft het plan naar voren gebracht en zal ook met de financiële oplossing moeten komen. De regering had zich eerst moeten wenden tot de gezamenlijke woningbouwverenigingen om hun standpunt te horen en niet direct op grootse wijze de plannen bekend maken. Vandaar deze discussie. Om het getij te keren is dus overleg noodzakelijk, anders wordt het een doodlopende weg.
G.P.Beek