vrijdag, december 02, 2005

Zorgpolis

Leden van de Christelijke Vakcentrale CNV zijn goedkoper uit met het sluiten van hun zorgpolis dan van FNV. De collectieve verzekering wordt afgesloten bij verzekeraar OZ en is ongeveer 20 euro goedkoper dan de FNV verzekering bij Menzis. Het is prettig, dat de vakcentrales voor hun leden behoorlijke kortingen bedingen, maar de vraag kan gesteld worden waarom niet gezamenlijk. Indien te samen was opgetreden hadden de vakcentrales voor de leden nog gunstiger voorwaarden kunnen bedingen.

In ons land heerst een vervelende hokjes geest. Iedere vereniging of bond wenst zichzelf te profileren. Men denkt nooit gemeenschappelijk Ook de ouderenbonden maken zich hieraan schuldig, ook in die kringen wordt gescheiden opgetrokken ter zake van de collectieve zorgverzekeringen. Dit is alleen maar jammer en er zijn hierdoor te veel splitsingen. Alleen samen ben je sterk en deze leus gaat nog altijd op.
G.P.Beek

donderdag, december 01, 2005

Armoedemonitor

De verschenen armoedemonitor heeft verdeelde reacties opgeleverd. De oppositiepartijen spreken schande en eisen extra geld en de coalitie spreekt over een succes van het beleid wat door kabinet gevoerd wordt. Uit de monitor blijkt, dat de armoede toegenomen is. Deze constatering is schrikbarend omdat Nederland toch tot de rijkere landen van wereld behoort, althans kan behoren.

Het succesvolle beleid van deze regering heeft de kloof tussen rijk en arm slechts vergroot. Vooral de lagere inkomens zijn het zwaarst getroffen door de maatregelen van dit kabinet. Alles is met sprongen achteruit gegaan. Een eventuele economische opleving in 2006 zal hieraan weinig veranderen.

Er zijn verkiezingen opkomst en in verband hiermede is men van regeringszijde met een goed nieuwsshow begonnen. Het gaat ineens allemaal door het thans gevoerde beleid veel beter. Van de Nederlanders is volgens ramingen 10,5% onder de armoedegrens gedoken. Het is aanzienlijk meer dan in 2003. Is dit de verbering die het kabinet op het oog heeft? Daarbij wordt ook nog eens schamper gememoreerd aan de crisisjaren rond 1990. Ook toen werden de sociaal zwakkere groepen de dupe van het beleid.

Wat de vooruitzichten is alles onvoorspelbaar, immers ons land is van export afhankelijk en deze weer van de olieprijs en de stabiliteit van de Euro. Bij stijging van de olieprijs en verdere daling van de euro en het toenemen van de inflatie zal het broos economisch herstel geen voortgang vinden. Men is dan weer gewoon terug bij af. Er moet dus wel extra geld voor de besproken groep ter beschikking komen.
G.P.Beek