zaterdag, augustus 06, 2005

Het inflatiecijfer

Het inflatiecijfer in Nederland wordt voor een steeds groter deel bepaald door de prijsontwikkeling van gas, elektriciteit en autobrandstoffen. De afgelopen maand was dat 1 procentenpunten. Het totale cijfer komt uit op 1,6%. De bijdrage van de energieprijzen is de hoogste sedert april 2001. De uitgesplitste bedragen zijn 9,5 % voor benzine, LPG 11,2% en voor diesel 20 %. De prijzen voor elektriciteit en gas gingen respectievelijk met 8,2 en 16.8% omhoog. Vooral deze laatste percentages zijn schrikbarend omdat het hier producten betreft ter zake van eerste levensbehoeften. De energieprijzen zijn zo erg gestegen omdat de leverantie van aardgas gekoppeld is aan de olieprijs.

De kille cijfers roepen des te meer op om de bewuste koppeling ongedaan te maken en tot andere afspraken te komen. Wat betreft de autobrandstoffen is het noodzakelijk, dat de regering eindelijk iets doet aan de accijnzen. De marktleider Shell zal zeker de prijzen niet verlagen omdat zij van mening is, dat de liter prijs voor de brandstoffen door andere factoren beïnvloed wordt. Volgens haar zeggen wordt door maatschappij slechts een bedrag van € 0.02 berekend en is het overige productiekosten en belastingen. De overige consumenten goederen hebben nauwelijks invloed gehad op het thans gepresenteerde inflatiecijfer.
G.P.Beek

donderdag, augustus 04, 2005

Ziektepremie

In een uitgebreide campagne van regeringszijde worden de burgers voorgelicht over de nieuwe basisverzekering. De premie voor deze verzekering zou ongeveer uitkomen
€ 1100.00, eerder hoger dan lager. Dit laatste in verband met de concurrentieslag tussen verzekeraars onderling. Helaas men kan op het ministerie niet rekenen. De slecht nieuwsshow is in volle omgang losgebarsten.

De Nederlander moet het volgend jaar nog dieper in de buidel tasten. De nominale premie voor de ziektekostenpolis zal zeker € 1300 per persoon bedragen. De nieuwe tegenvaller komt niet onverwachts, maar n iemand ook de overheid wilde het slechte nieuws brengen. De door de minister genoemde bedragen moeten namelijk verhoogd worden met de polis en administratiekosten van de verzekeraars. Dit door de complexe overgang naar het zorgstelsel.

Het houdt echter wel weer in, dat velen een fors inkomensverlies leiden. De toegezegde toeslag via de belastingen verandert daar weinig aan. Vooral midden inkomens worden zwaar gedupeerd. Het is feitelijk te erg voor woorden zoals er door dit kabinet gesold wordt met de burgers. Men moet werkelijk tot het bot uitgekleed worden dan heeft deze regering haar zin.
G.P.Beek

dinsdag, augustus 02, 2005

Lagelonenlanden

De voorzitter van de werkgeversvereniging grootmetaal heeft destijds verklaard, dat het ministerie van Economische Zaken te luchtig doet over het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar lagelonenlanden.. Jaarlijks verdwijnen in ons land 9000 banen doordat bedrijven hun activiteiten verplaatsen naar lagelonenlanden. De staatssecretaris van EZ ziet hier geen reden tot ongerustheid in.

De opstelling van de bewindsvrouw doet vreemd aan omdat de regering haar streven erop gericht heeft dat een ieder die kan werken ook aan het werk moet. Wanneer jaarlijks 1% van het aantal banen door verplaatsing verdwijnt is dit al bij voorbaat een niet haalbare zaak. Het kabinet spreekt weer eens met twee monden. Vooral in een tijd, dat het economisch slecht gaat heeft de regering de plicht al werkgelegenheid te behouden en waar nodig uit te breiden. Vooral het verdwijnen van banen ict-sector gaat ons land opbreken.

De werkgeversvoorzitter geeft als zijn mening te kennen, dat bepaalde activiteiten wel naar het buitenland verplaatst kunnen worden. Dit onder de restrictie, dat ook een deel van de ondersteuning in ons land blijft. Bedrijven kunnen dan ook in eigen land blijven groeien. Maar indien men vlucht naar lage lonenlanden bestaat het gevaar, dat ook de activiteiten als ontwikkeling en onderzoek verdwijnen. Vooral dit laatste zou funest zijn.
Het geeft alleen maar aan, dat EZ niet te luchtig mag doen over de verplaatsing naar lagelonenlanden.
G.P.Beek

maandag, augustus 01, 2005

Gebruikersdeel OZB

Met ingang van 1 januari 2006 wordt het gebruikersdeel van de OZB afgeschaft. Het lokaal bestuur raakt daardoor naar schatting 1 miljard Euro aan inkomsten kwijt. Het verlies wordt door het rijk gecompenseerd voor de periode van 2 jaar. Daarna wordt er aan de gemeenten de mogelijkheid gegeven dit door een andere belasting zelf weer te incasseren. De commissie Eenhoorn had reeds geadviseerd aan de gemeenten een recht van inkomstenbelasting toe te kennen en wel in de vorm van opcenten. De staatssecretaris van Financiën heeft reeds te kennen gegeven hiervoor weinig te voelen.

De gemeenten zijn met het Ministerie van Financiën reeds geruime tijd in onderhandeling over de compensatieregeling, maar tot dusver heeft dit niet tot resultaten geleid. In verband hiermede heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich gewend tot minister van Binnenlandse Zaken opdat deze bij zijn ambtgenoot van Financiën de vraag nogmaals dringend herhaalt.

Deze ongebruikelijke wijze van handelen is ingegeven door het feit dat de gemeenten nog maar weinig tijd hebben voor zorgvuldig opgestelde begrotingen. Minister Zalm heeft destijds van de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB een halszaak gemaakt, zodat er nu ook van zijn kant actie moet komen ter zake van de tegemoetkoming aan de gemeenten. Het geeft ook weer aan, dat de grote verhogingen van de gemeentelijke lasten beslist n iet op zichzelf staan. De rijksoverheid is daar mede verantwoordelijk voor.
G.P.Beek