zondag, februari 15, 2004

Huurmatiging

Minister Dekker zal bij de verhuurders aandringen op huurmatiging. De bewindsvrouw is niet van plan een dwingend percentage voor te schrijven. Een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordiging vindt het noodzakelijk, dat de huurverhoging per 1 juli a.s. duidelijk onder de verwachte 3 procent moet zijn. De bezuinigingen op de huursubsidie en de bevriezing van lonen en uitkeringen zijn al erg genoeg.

De kamer is echter verdeeld over de vraag hoeveel de huren wel mogen stijgen. Door deze verdeeldheid komt het erop neer, dat m en toch meegaat met het standpunt van de minister. Een vrijwillige matiging van de zijde van de verhuurders zal dus de oplossing moeten zijn. De verhuurders, die de huren met 3 procent of meer, willen optrekken beroepen zich op langdurige afspraken.

De bewindsvrouw heeft op voorhand verklaard die niet open te breken. Het komt daarop neer, dat van een gematigde huurverhoging bitter weinig terecht komt en de huurders dus weer sterk in koopkracht zullen inleveren. Dat is dan duidelijk te wijten aan een falende volksvertegenwoordiging en een minister die te veel rekent op zelf regulering.
G.P.Beek
Eigen bijdrage huisarts

De eigen bijdrage voor een huisartsenbezoek zal waarschijnlijk toch ingevoerd worden. Deze misser komt tot stand omdat het CDA haar oorspronkelijk verzet tegen deze bijdrage opgeeft. De stijgende kosten in de zorg heeft men aangegrepen om alsnog tot een eigen bijdrage te geraken.

Deze ontwikkeling was reeds voorspelbaar omdat de minister van volksgezondheid met een steeds groter tekort op zijn begroting komt te zitten. Dit begrotingstekort toch oplossen door een eigen bijdrage is erg kort door de bocht. Uit berichtgeving blijkt, dat er in de zorg gefraudeerd wordt. De bedragen hierover lopen sterk uiteen, maar schattingen spreken van 600 miljoen tot 2 miljard euro.Daarnaast gaat door bureaucratie in de zorgtak veel geld verloren.

Het zal de minister sieren indien hij eerst nagaat hoe de fraude plaatsgevonden heeft en welke mogelijkheden er zijn om de bureaucratie in de zorgtak af te schaffen. Het is dan zeker niet denkbeeldig, dat het kostenplaatje geheel anders wordt. De burgers die het al moeilijk hebben, weer op te zadelen met extra kosten is de weg van de minste weerstand. De huidige maatregelen zijn reeds zeer ingrijpend en het is dan ook niet verantwoord, dat mensen hierdoor onverantwoord bezuinigen op een bezoek aan de huisarts. Er mag geen drempel opgeworpen worden voor de eerste zorg, in dit geval de huisarts.
G.P.Beek