vrijdag, juli 11, 2003

Babyboom

De generatie van de geboortejaren 1945-1960 komen langzamerhand op een leeftijd, dat men gaat denken aan vervroegd pensioen. Helaas wordt deze mogelijkheid hen ontnomen omdat de vergrijzing toeslaat en men verplicht wordt langer te werken. De vervroegde uittreding verdwijnt in een rap tempo en vervroegd pensioen komt steeds meer onder druk te staan. De AOW dreigt al onbetaalbaar te worden en dus gaan er stemmen op om de AOW gerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar op te schuiven.

De vergrijzing is een feit waar niemand om heen kan, alleen is de vraag gerechtigd of de aangekondigde maatregelen alles oplost. Het is natuurlijk onmogelijk, dat slechts een klein deel van de werkende bevolking alle lasten draagt. Alleen de AOW is niet van vandaag of gisteren. Voor deze uitkering wordt al jaren achtereen betaald en er moet dus een zeer grote reserve opgebouwd zijn. Waar is al dat geld gebleven? Soms ook onnodig verspeelt bij beursspeculaties? Ook de zogenaamde babyboomers hebben hieraan hun bijdrage ten volle geleverd. Het is dan ook zuur, dat zij nu de dupe worden van verkeerde inschattingen.

Daarbij is deze groep kwetsbaar, omdat men bij een achteruitgang van de economie direct op de nominatie staat om zijn baan te verliezen. Veel oudere werknemers ondervinden dit momenteel aan den lijve en daarom alleen al, is de dwang om later met pensioen te gaan irrationeel.

De huidige regering wenst iedereen aan het werk, maar dat is een utopie. De werkgelegenheid wordt in plaats van meer steeds minder. De grote bedrijven zien hun winsten dalen en verplaatsen daarom grote delen van hun fabrieken naar lage loonlanden Ook kleinere bedrijven zullen hiertoe besluiten. Werkgevers, die enige jaren geleden schreeuwden om personeel zijn weer druk bezig de werknemers te laten afvloeien.
Het geeft alleen maar aan, dat het moeilijk is bepaalde maatschappelijke problemen te sturen. Ook wat de babyboomers betreft is de vraag om langer door te werken zeker nu een heikel punt, gezien deze onzekerheden.
G.P.Beek