zaterdag, april 24, 2004

No-claimregeling

De nieuw in te voeren no-claimregeling voor het ziekenfonds houdt de gemoederen bezig. Vooral de vraag of deze regeling ook moet gelden voor 65 plussers. Immers deze groep heeft vaker last van gezondheidsklachten en is meer afhankelijk van zorg.
De bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis heeft o.a. verklaard het niet terecht te vinden, dat 65 plussers onder de regeling vallen.

Uit berekeningen heeft hij vastgesteld, dat 85% van deze groep niet in aanmerking komt voor terugbetaling. Zij worden door dit systeem te zwaar belast.
De minister van volksgezondheid heeft reeds te kennen gegeven, dat de regeling onverkort doorgaat en er geen uitzonderingen gemaakt worden.

De maatregel bespaart namelijk een bedrag van 1,66 miljard Euro. Dit bedrag is aanzienlijk meer dan de besparing van het oorspronkelijk in te voeren eigen risico van 250 euro per persoon per jaar. Het geldelijk gewin voert weer de boven toon en niet de menselijke behoeften De ouderen, die in het verleden hun beste krachten gegeven hebben, worden weer het kind van de rekening. Zij worden weer onevenredig zwaar in hun portemonnee getroffen.
G.P.Beek

donderdag, april 22, 2004

Huurverhoging

De huren zouden conform de afspraak met de minister gemiddeld met 2,9% stijgen. Dit was het magere resultaat van de onderhandelingen met de verhuurders. De woonbond van huurders heeft een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat een derde van de corporaties zich aan deze afspraak niet houdt en hogere verhogingen doorvoert.

Gelijktijdig met de eerder genoemde afspraak is er nog meer overeengekomen. De minister heeft als tegenprestatie aan de corporaties aangeboden de mogelijkheid om vanaf 1 juli 2005 zogenaamde marktconforme huren in rekening te brengen. Dit zal gezien de krapte op de markt van sociale huurwoningen zeker leiden tot forse huurverhogingen. Het op voorhand verstrekte wisselgeld moest ertoe leiden, dat de corporaties eenmalig een bijdrage deden voor huursubsidie. Dit geld wordt dus dit jaar opgehaald, maar zal in latere jaren weer op verhuurder verhaald worden. Het is weer de eigen sigaar uit de bekende doos.

De minister had nimmer moeten toezeggen, dat de verhuurders na een bepaalde tijd weer marktconforme huren mogen berekenen. Daarnaast had zij garanties moeten vragen met betrekking tot de gemaakte afspraken. Iets op vrijwillige basis overeenkomen is een mooie gedachte, maar in de praktijk niet uitvoerbaar. De huurders die door de huidige bezuinigingen al veel inleveren, worden weer het kind van de rekening.
G.P. Beek

woensdag, april 21, 2004

Nieuw huurbeleid

Minister Dekker van VROM streeft naar een nieuw huurbeleid per 1 juli 2005. Er zijn hiervoor overeenkomsten gesloten met vertegenwoordigers van huurders en verhuurders.
De minister heeft verschillende problemen op de woningmarkt geconstateerd. Zo kunnen starters, studenten, ouderen en andere kwetsbare groepen moeilijk aan een woning komen.

De problemen zouden veroorzaakt zijn door de beperkte woningproductie. Dit is nog versterkt door het slechte investeringsklimaat in de huursector. Men wenst voor de zoveelste keer de nieuwbouwproductie te verhogen en tevens de herstructurering van oude wijken te versnellen. Daarnaast moet er gekeken worden naar het huidige huurbeleid en de wijze waarop dit beleid gemoderniseerd kan worden.

Een verruiming van het huidige beleid kan de investering in de huursector op gang brengen. De zorg voor de betaalbare woningen voor huurders met een laag inkomen moet een harde voorwaarde zijn. De woningbouw stagneert door een woud aan regels waardoor de bouwkosten veel te hoog worden.

Daarnaast worden deze weer sterk verhoogd door het grondbeleid van de gemeenten. Dit kan slechts leiden tot te dure huizen, die niet geschikt zijn voor sociale woningverhuur. De groepen als eerder genoemd vallen dus buiten de boot. Nu de minister zelf tot de conclusie is gekomen, dat er bij de sociale bouw veel mis is, is het te hopen dat er eindelijk een mentaliteitsverandering komt.
G.P.Beek