zaterdag, januari 21, 2006

Crisis reëel risico

Nederland moet rekening houden met een financiële crisis. Deze woorden zijn afkomstig van minister Zalm. Volgens hem is het Amerikaanse begrotingstekort en handelskort te hoog opgelopen. Dit kan het vertrouwen in de Amerikaanse Dollar schaden en dat lijdt tot een kapitaalvlucht van Amerika naar Europa. Het goedkoper worden van de Dollar betekent, dat de Europese producten veel duurder worden. Het kan zelfs inhouden, dat bepaalde goederen in de VS onverkoopbaar worden met alle gevolgen van dien.

Ons land is een exportland en zal derhalve veel schade kunnen oplopen. Het geeft alleen maar aan, dat het huidige economische herstel van korte duur kan zijn. Alleen wanneer de regering Bush passende maatregelen neemt is een te snelle daling van de Dollar te voorkomen. De vraag is zeker aanwezig of dit ook gebeurt.

Het gaat de Amerikaanse economie nog steeds voor de wind en daarnaast heeft de VS veel verplichtingen in het buitenland. Daarbij is te denken aan Irak en Afghanistan. Zolang het met Amerika economisch goed gaat en de andere verplichtingen er zijn, zal er geen wijzing komen in het inzicht van de Amerikaanse regering. De crisis als door de Heer Zalm aangekondigd, is dus aanwezig.
G.P.Beek

vrijdag, januari 20, 2006

Koopkracht

Over het koopkrachtplaatje is reeds veel geschreven. De koopkracht kwam weer ter sprake toen het zorgstelsel ingevoerd werd. Het kabinet ging ervan uit, dat het merendeel van Nederlanders in het jaar 2006 in koopkracht erop vooruit gingen. Er werd uitgegaan van de cijfers die aangeleverd werden door het Centraal Panbureau.

Over de gevoerde rekenmethoden heerst echter twijfel. Vooral de oppositiepartijen zijn van mening, dat de cijfers niet deugen. Tienduizenden huishoudens gaan er sterk in koopkracht op achteruit. Vooral als men een laag inkomen heeft, chronisch ziek is of in een huurwoning woont is er sprake van enorme daling in koopkracht. Dit is de optelsom uit de eerste loonstrookjes die binnenkomen.

Het is dus noodzakelijk, dat er nogmaals een onderzoek volgt naar de gevolgen van de wijzing van het zorgstelsel. Indien blijkt dat men van verkeerde cijfers uitgegaan is, dan dient het kabinet in ieder geval de zorgtoeslag te herzien en alsnog te verhogen. Verder kan de regering bepaalde maatregelen nemen om vooral de groepen als eerder genoemd te compenseren. Het overschot, althans een deel wat minister Zalm nu weer gevonden heeft, kan hiervoor best besteed worden. Nederland voldoet meer dan voldoende aan de Europese bestedingseisen.
G.P.Beek
Aardgas

Het westen krijgt minder gas vanwege kou in Rusland. Gazprom het Russische staatsbedrijf heeft door de grote vraag in eigen land de gasleveranties naar andere landen verminderd. O.a. Italië spreekt daarom de reserves aan. De vorst in Rusland is dusdanig, dat in Siberië een aantal oliebronnen niet meer functioneert. Het geeft alleen maar aan, dat de huidige energieleveranties van meerdere factoren afhankelijk zijn. Het is geen welsprekendheid, dat de verwarming het gewoon blijft doen. Deze toezegging kwam van de Heer Zalm naar aanleiding van vragen over het Nederlandse gasnetwerk.

Het westen wordt feitelijk te veel afhankelijk van gas, wat geleverd wordt door Rusland. Dit land bezit een monopolie positie en dat is erg huiverig. Het dicht draaien van de gaskraan kan zo gebeuren. Een voorbeeld is het geschil met de Oekraïne. Nu zijn het de weersomstandigheden en wellicht in de toekomst de prijs van het gas. Ons land heeft een eigen gasvoorraad, maar ook hierover zijn afspraken met andere landen. De zekerheid dat in ons land alles probleemloos blijft gaan, wordt een geheel ander verhaal.
G.P.Beek