zaterdag, juli 27, 2002

Het klimaat

Er wordt door velen gesteld, dat het klimaat door toedoen van de mensen verandert. Volgens vele geleerden is dit beslist niet geval. De klimaatverandering is echter”big business” geworden. Door toedoen van bepaalde groepen wordt de regering gedwongen maatregelen te nemen. Dit doet de overheid met graagte door heffingen op te leggen.
De huidige klimaatsverandering is geen buitengewoon verschijnsel. Het metrologisch klimaat verandert niet door de mens, maar de natuur zelf.

De doemdekkers doen geloven, dat door het broeikaseffect de leefbaarheid van de aarde in gevaar komt. Dit effect komt volgens hen vooral door de uitstoot van Co2. Geleerden die dit onderzocht hebben komen tot een geheel andere conclusie. Het broeikaseffect is normaal en noodzakelijk voor de leefbaarheid. Het tempert de instraling van de zon overdag en de uitstraling ’s nachts. Co2 levert volgens de geleerden geen gevaar op. Deze zienswijze geeft slechts aan, dat men van het klimaat slechts een financiĆ«le kwestie maakt, die nadrukkelijk de portemonnee van de burgers raakt.

G.P. Beek

zondag, juli 21, 2002

Opheffing OZB

De voorgenomen afschaffing van de OZB voor woningen pakt voor veel grote steden zeer nadelig uit. Het komt erop neer, dat vooral gemeenten met duurdere woningen er behoorlijk op vooruit gaan. De gemeenten die veel goedkopere woningen hebben, gaan erop achteruit.

Het geeft alleen maar aan, dat de maatregel slechts ten goede komt aan de duurdere woningen. De winnaars kunnen dus gezocht worden onder de eigenaren van deze bezittingen. De verliezers zijn weer de mensen, die met hard sparen een woning in eigendom verkregen hebben. Het voorstel is afkomstig van de VVD en die heeft uitsluitend aan de eigen de eigen achterban gedacht.

Op zich is de opheffing van de OZB een goede stap vooruit. Alleen er zijn bedenkingen. In de eerste plaats vindt de afschaffing pas plaats in 2005. Andere belastingmaatregelen gaan reeds veel eerder in. De nadelen hiervan komen direct op het bordje van de burger.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is tegen afschaffing. Men gaat er vanuit, dat de inkomsten die de gemeenten gaan missen op een andere wijze toch gecompenseerd worden. Wanneer de rijksbijdrage te weinig is, zullen andere gemeentelijke belastingen verhoogd worden en indien, dat niet mogelijk is, vervallen veel voorzieningen.

De burger moet reeds op een ander vlak inleveren. De algemene heffingskorting gaat drastisch omlaag en dus voelt de burger de maatregel direct in zijn portemonnee. Zijn uitgaven gaan weliswaar omlaag, maar daar tegenover daalt het inkomen.Wanneer andere gemeentelijke lasten verhoogd worden, gaat de gewone burger er weer op achteruit.

G.P.Beek