dinsdag, maart 22, 2005

Iedereen 200 euro in de knip

Na langdurig bezuinigen is het eindelijk tijd ook iets voor de burgers terug te doen. Dit is de mening van de PvdA-fractieleider de Heer W.Bos. Helaas zit de bewuste partijleider in de oppositie en wordt de dienst nog steeds uitgemaakt door de regeringspartijen CDA, VVD en DD’66. Deze partijen voelen er weinig voor om iets aan de burgers terug te geven. De Heer Bos heeft natuurlijk gelijk, dat er reeds te veel bezuinigd is en het uit dien hoofde gewenst is de burgers tegemoet te komen. Alleen het is voor hem spijtig, dat de schatkist beheerd wordt door de Heer G.Zalm. Deze minister is faliekant tegen het oprekken van begrotingstekorten.

Het stabiliteitsverdrag is door hem bijna heilig verklaard. Het moet voor hem pijn doen, dat hij in Europees verband de zienswijze van Duitsland moet slikken. Dit land heeft het pact toch aardig opgerekt. Door in eigenland strikt de regels te hanteren kan hij altijd tegenover de andere Europese landen zijn standpunt waarmaken.

De Heer Bos koos dus voor zijn voorstel een zeer ongelukkig tijdstip. De economie komt weliswaar uit het dal, maar is nog niet zo ver dat eventuele meevallers direct naar de burger terug kunnen. Het is wel te hopen, dat de voorzet van Bos toch een beperkte lastenvermindering inleidt. Immers vooral voor de minder draagkrachtige en de middenstander zijn de lasten dusdanig opgelopen, dat compenserende maatregelen gerechtvaardigd zijn.
G.P.Beek

maandag, maart 21, 2005

Ouderen hebben weinig animo om te verhuizen

Veel ouderen zijn tevreden met hun woning en hebben weinig animo om te verhuizen. Beleidsmakers moeten hier meer op inspelen, zo stelt de VROM-Raad in een uitgebracht advies aan de tweede Kamer vast. Vooral ouderen met een lichte zorgbehoefte zijn vaak al geholpen met een aanpassing van hun bestaande woning, en hebben dus niet meteen een nieuwe woning nodig. In het verleden is hier niet voldoende opingespeeld.

Er werd te veel vanuit gegaan, dat de oudere eengezinswoningen niet geschikt waren voor senioren met zorgbehoefte Dit blijkt pertinent niet het geval te zijn. Door middel van eenvoudige aanpassingen is het beslist mogelijk, dat de bewuste groep langer in hun huidige woning verblijft. Dit is ook conform de veelal uitgesproken gedachte ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Dit is een betere optie, dan de oudere onder te brengen in een rust of verpleeghuis.

Daarnaast zullen er in de toekomst veel meer seniorenwoningen gebouwd moeten worden. Deze groep breidt zich door vergrijzing steeds meer uit. Door een forse verhoging van de bouwproductie moet het mogelijk zijn de bouw van seniorenwoningen te stimuleren. Wanneer dit gedaan wordt is de kans zeer groot, dat ook de doorstroming van onder andere eengezinswoningen beter gaat verlopen. Er zijn nu nog te veel huizen die slechts een bewoner tellen, die graag elders zou wonen maar noodgedwongen blijft zitten.
G.P.Beek
Beperkte renteaftrek

Regelmatig wordt er gesproken over de houdbaarheid van de hypotheekaftrek. Dit gevoelige onderwerp komt steeds weer te sprake omdat Europees gezien Nederland het enige land is met volledige hypotheekaftrek. Dit systeem wordt echter financieel gezien steeds minder houdbaar. De huidige coalitie heeft reeds uitdrukkelijk verklaard niets aan de aftrekbaarheid te veranderen.

Alleen de partijen, die thans niet aan de hypotheekaftrek willen morrelen zijn in eigen gelederen zeer verdeeld over dit onderwerp. Het is dan ook niet uit de lucht komen vallen, dat bekende economen zich over het vraagstuk gebogen hebben. Een voorstel uit die hoek luidt de aftrek slechts te doen plaatsvinden tegen het tarief van de eerste belastingschijf. Deze variant beperkt grote gevolgen voor de huizenprijzen op langere termijn.

Indien direct de hypotheekaftrek afgeschaft wordt zullen de gevolgen veel groter zijn. Immers een daling van de huizenprijzen van ongeveer 30% op de langere termijn is dan niet denkbeeldig. Een beperkt ingrijpen is dus de oplossing. Alleen niet direct daar de huizenprijzen te weinig stijgen om het fiscaalstelsel fors te veranderen. Uit alles blijkt echter, dat de volledige hypotheekaftrek zijn langste tijd gehad heeft. Wijzigingen op korte dan wel lange termijn zijn beslist niet uitgesloten.
G.P.Beek