donderdag, december 16, 2004

De afbraak van het sociale stelsel

Dit kabinet is er al in geslaagd om vele goede sociale voorzieningen af te breken. Een aantal topambtenaren wenst hier nog een schepje bovenop te doen. Er zijn door hen voorstellen gedaan over de AOW, de WAO en de koppeling tussen uitkeringen en lonen.

De AOW leeftijd moet opgetrokken naar 67 jaar. De minister van sociale zaken gaf kort geleden nog aan, dat hiervan geen sprake zou zijn. De WAO uitkering moet verlaagd worden tot 55 % van het laatstverdiende loon, is momenteel nog 70%. De uitkeringen moeten losgekoppeld worden van de gemiddelde loonstijging in de collectieve sector en het bedrijfsleven.

Dit soort voorstellen zal zeker leiden tot een nog grote tweedeling in de maatschappij. Er komen hierdoor tweederangsburgers, die sociaal volledig geïsoleerd worden. Vooral voor de ouderen met alleen AOW is dit zeer schrijnend. Zij hebben hun arbeidskrachten gegeven en gezorgd voor welvaart. Alleen nu zij geen werk meer verrichten worden zij in een armoede status gedwongen. De ambtenaren spraken over grondig hervormen van het stelsel, maar het is nu alleen maar tot aan de grond toe afbreken. Het menselijk aspect is volkomen verdwenen.
G.P.Beek