donderdag, augustus 24, 2006

Minder te besteden

De Nederlander had vorig jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar minder te besteden. Het inkomen steeg wel iets, maar de rekeningen en de belastingen stegen veel meer. Door de loonmatiging stegen de lonen nog geen 1%, terwijl de inflatie 1,5% was. Sedert 2002 ging de burger er 4% in totaal erop achteruit. De economie groeide weer in 2005. Van deze groei werd slechts geprofiteerd door een klein deel van de bevolking. Zelfstandige ondernemers en vermogende Nederlanders profiteerden van de economische opleving. Voor anderen was er geen verbetering en dus de noodzakelijkheid om maar met beperkte middelen rond te komen.

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het geeft dus aan, dat de inkomensgroei beslist niet voor iedereen van toepassing is en vooral de lagere inkomens het nog zwaar te verduren hebben en hierin ook na Prinsjesdag weinig zal veranderen.

Er wordt namelijk volgens de huidige begrotingsplannen weinig of niets gereserveerd voor die groep. Men schuift dit liever weg, ook al omdat het huidige herstel echt niet blijvend behoeft te zijn. Er zijn daarvoor te veel onzekerheden met name de Verenigde Staten met een gigantisch handelstekort en begrotingstekort, alsmede een nog onstabiele factor als de olieprijs.
G.P.Beek










http://fabradio.angelfire.com/
http://fabradio.angelfire.com/popclassicsradio.html
http://fabradio.angelfire.com/index.html
http://fabradio.angelfire.com/m.popclassicsradio.html

woensdag, augustus 23, 2006

Compensatie voor hogere zorgpremie

Het was al voorspeld en het zal dus ook bewaarheid worden de premies voor de zorgverzekeringen gaan drastisch omhoog.Het kabinet zal de zorgtoeslag aanpassen en kijken naar andere compensatiemogelijkheden. De premies waren door de concurrentieslag laag gebleven, maar de zorgmaatschappijen hebben te veel reserves moeten inzetten. De gemiddelde niet-collectieve basispremie bedraagt nu 1050 euro en wordt naar het laat aanzien 1160 euro in 2007.

Weliswaar wenst het kabinet de burger te doen geloven, dat de premies toch laag blijven omdat de zorgmaatschappijen anders weer te veel klanten verliezen. Dit is echter een utopie, waar deze maatschappijen nu wel de mogelijkheid hebben om te selecteren. Een eventuele overstap geldt slechts voor de basisverzekering en zeer zeker niet voor de aanvullende verzekeringen.

De zorgmaatschappijen hebben dus een duidelijke vinger in de pap en zullen zeker trachten het dit jaar ingeleverde bedrag terug te verdienen. Het nieuwe stelsel heeft velen aan de rand van de financiƫle afgrond gebracht en zullen dit in de toekomst ook zo ondervinden. De in het vooruitzicht gestelde compensatie is slechts een doekje voor het bloeden. Men gaat er weer op inleveren en dus zal het jaar 2007 niet het zoet brengen wat het kabinet in het vooruitzicht stelde.
G.P.Beek

zondag, augustus 20, 2006

Gasprijs

Nederlandse huishoudens zijn jaarlijks 330 miljoen euro kwijt aan een nieuwe verhoging van de gasprijs. De aangekondigde compensatie door de regering wordt hiermede een sigaar uit de bekende doos. De voormalige Gasunie, nu genaamd Guts is de enige leverancier van laag calorisch gas. Op dit gas is de consument aangewezen. Andere buitenlandse leveranciers leveren vooral hoogcalorisch gas. Dat er dus concurrentie uit het buitenland is, is dan ook een loze kreet.

Na commentaar van de consumentenbond op de aangekondigde verhogingen durft een woordvoerder van Guts met “droge tranen” te zeggen, dat de consument de vrije markt zelf gekozen heeft. Natuurlijk onjuist, de regering heeft dit doorgedrukt. De overheid trok zich daarna terug en profiteert als 50% aandeelhouder in ruime mate van de verhoging van de gasprijs en is de grootverdiener op deze”vrije markt”. Guts voert ten slotte aan, dat zij niet aan de consument verkoopt. Dit gebeurt door de energiebedrijven. Alleen deze zijn wel qua product en prijs van deze leverancier afhankelijk
G.P.Beek