woensdag, april 06, 2005

Nieuw huurbeleid

Het kabinet heeft de eisen van de verenigde ouderenorganisaties over het nieuwe huurbeleid bijna volledig genegeerd. Er is n iet voldoende aandacht voor de huisvesting voor ouderen en in het bijzonder voor ouderen met een beperking. Hierover zijn te veel tegenstrijdig heden. Het kabinet wenst, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar het huurbeleid speelt daar op niet in.

Er zijn harde afspraken met de woningcorporaties gemaakt voor de bouw van 110.000 woningen, maar niemand weet welke soort huizen gebouwd worden. De ouderenorganisaties zouden graag zien, dat er een voldoende aanbod aan seniorenwoningen komt. Dit is namelijk zeer sterk aan te raden, allereerst bevordert het de doorstroming en zeker niet in de laatste plaats kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen.

Het nieuwe huurbeleid houdt tevens in, dat 600.000 woningen voorlopig, althans tot 2008 geen drastische huurverhoging tegemoet hoeven zien. Wat betreft de andere huurwoningen is nieuwe WOZ waarde van belang, immers in juli 2006 wordt er geliberaliseerd en is de WOZ waarde het uitgangspunt. Het betreft 2,3 miljoen woningen ofwel 75% van alle huurwoningen.

Voor deze woningen gaan de huren drastisch omhoog en vooral huurders met een bescheiden middeninkomen worden de dupe. Zij hebben in verband met hun inkomen geen recht op huursubsidie. Hun inkomsten zijn evenwel te weinig om door te stromen naar een koophuis. Men blijft dus nood gedwongen aangewezen op een te dure huurwoning. Het wordt tijd, dat het kabinet haar nieuwe beleid heroverweegt. Velen komen bij handhaving hiervan duidelijk in de problemen.
G.P.Beek
Belastingaangifte

De aangifte voor de belastingen zal nog makkelijker worden. De belastingplichtige krijgt met ingang 2008 de ingevulde aangifte onder ogen en behoeft alleen maar te controleren of de gegevens kloppen. Terecht kan de fiscus dan zeggen wij maken het u wel makkelijker.

Alleen kan men zich afvragen of iedereen wel op de wijze bereikt zal worden. De belastingplichtigen zeer zeker en ook die nu nog trouw hun verzoek om teruggave indienen. Alleen wat gebeurt er met de velen, die dit uit schroom of onwetendheid dit niet deden.

Gaat de fiscus ook die mensen benaderen? De vrees mag dan geuit worden dat gezien de omvang hiervan geen sprake zal zijn. De staatssecretaris heeft met zijn voorstel weinig oog voor de werkelijkheid. Indien zijn droom bewaarheid wordt, zijn vele adviseurs brodeloos. Wellicht kan de fiscus deze mensen ook in dienst nemen om aldaar het vele werk te verrichten.
G.P.Beek