vrijdag, juni 18, 2004

Geen wijziging hypotheekaftrek

De hypotheekaftrek blijft ongemoeid. De regering ziet geen reden om het beleid hieromtrent te wijzigen. De kritiek van de OESO dat de hypotheekaftrek zou leiden tot grotere schommelingen in de huizenprijzen wordt ter zijde gelegd, omdat de bewijzen hiervoor ontbreken. De aftrek is bedoeld voor de financiering van de aan koop van een eigen woning. Daarbij is ook oog voor verbetering en onderhoud van deze woning Het beleid moet het eigen woningbezit in ons land bevorderen.

Doordat er vanaf 2001 reeds maatregelen genomen zijn, waarbij de aftrek tot deze doelstelling beperkt is. Men wijst daarbij naar de beperking van de hypotheekaftrek tot maximaal 30 jaar en het niet aftrekbaar stellen voor consumptieve uitgaven. Beweringen, dat de hypotheekaftrek onder meer gebruikt wordt leuke extraatjes worden zondermeer van de hand gewezen. Het regeringsstandpunt geeft is duidelijk en geeft de eigen woningbezitter houvast bij het aangaan van verplichtingen.
G.P.Beek

donderdag, juni 17, 2004

Daling van de koopkracht

De Nederlandse economie bevindt zich nog steeds in een dal. De groeicijfers zijn beduidend lager dan eerder verwacht. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Plan Bureau. Het bureau geeft onder meer aan, dat de koopkracht verder achteruit gaat. Zowel voor werkenden als voor mensen met een uitkering.

De hoge olieprijs is de voornaamste oorzaak voor de tegenvallende groei. Het leidt tot hogere inflatie en daardoor verlies aan koopkracht. Mensen met een baan zullen gemiddeld 1% minder te besteden hebben. Vooral AOW’ers en andere uitkeringsgerechtigden zien hun koopkracht fors dalen. De regering ziet ook wel in, dat het laatste enigszins gecompenseerd moet worden.

Men denkt daarbij aan maatregelen op fiscaal gebied. Dit blijft echter een tere zaak omdat vooral ouderen te weinig gebruik maken van hun recht om een belastingteruggave in te dienen. Het belastingsysteem zal in de toekomst veranderd moeten worden. De terugave moet niet aan gevraagd worden, maar automatisch plaatsvinden. In dat geval profiteren alle ouderen. Nu blijven vele gelden ongebruikt en komen als belastingmeevallers weer terug bij de fiscus.

Uit de bevindingen van het CPB blijkt ook, dat de consumenten nog steeds weinig besteden en hierdoor de economie ook niet aan trekt. Met als gevolg, dat de werkeloosheid toeneemt. 565.000 Nederlanders zijn zonder baan en dit met een regering, die graag wenst dat ouderen langer doorwerken. Deze kronkel gedachte moet maar eens teruggebracht worden tot de realiteit. Probeer eerst banen te scheppen voor de jongeren zodat zij in ieder geval niet tot de groep niet werkenden behoren.
G.P.Beek

maandag, juni 14, 2004

Huren gaan drastisch omhoog

De minister van volkshuisvesting wil de woningbouwproductie weer op gang helpen. In 2003 bereikte deze een dieptepunt. Er werden slechts 60.000 nieuwbouw woningen opgeleverd. Het tekort aan woningen is inmiddels opgelopen tot 170.000 woningen. Men wenst thans in te zetten op de bouw van 80.000 nieuwe woningen.

Er is een gebrek aan huurwoningen, waardoor vooral starters als mensen met lage inkomens getroffen worden. Dit wordt in de hand gewerkt doordat mensen met voldoende geld minder verhuizen. Het aantal verhuisbewegingen neemt drastisch af. Door de huizenbouw te stimuleren moet het mogelijk zijn duurdere huurhuizen te bouwen en hierdoor mensen met hogere inkomens te bewegen hun relatieve goedkopere huurwoning op te geven.

De minister wil verhuurders vanaf 2008 wat betreft de huren de vrije hand geven. Voor die tijd worden hogere huurverhogingen toegestaan, mits de woningcorporaties kunnen aantonen dat er meer huizen gebouwd worden. De ruimte die nu aan de corporaties geboden wordt, zal er zeker toe leiden dat de huurders onevenredig zwaar belast worden. Vooral de minima die door minder subsidie al inleverden, zullen het duidelijk in hun portemonnee voelen.

De woningcorporaties hebben zeer grote vermogens en behoeven dus voor meer woningbouw niet extra beloond te worden. De minister kan beter de ambtelijke regels rond de bouw vereenvoudigen en daardoor deze stimuleren. Daar schort veel te aan. Daarnaast zal men ter zake van de grondprijzen die gemeentes vragen moeten ingrijpen.
G.P.Beek