zaterdag, november 12, 2005

Nieuwe Zorgstelsel

Het nieuwe zorgstel wat per 1 januari 2006 ingevoerd wordt, is de genade klap voor alle mensen met een laag inkomen. Uit een onderzoek is komen vast te staan, dat velen nu al minder gebruik maken van geneeskundige zorg, hoewel dit wel nodig is. Deze schreiende toestand zal zich nog verergeren als de basisverzekering ingevoerd wordt. Immers deze wordt voor de groepen met een minimum inkomen weer duurder.

Een bedrag van ongeveer 1075 euro op jaarbasis is niet op te brengen.De aangekondigde concurrentieslag tussen de zorgmaatschappijen blijft uit. Men is keurig onder het streefbedrag van de Minister gekomen, maar meer ook niet. De verschillen zijn uiterst minimaal en de vrees kan uitgesproken worden, dat de aanbieding eenmalig is. De gedachte heeft post gevat, dat in 2007 de premies aanzienlijk hoger zullen zijn.

De basisverzekering is vergelijkbaar met het huidige ziekenfondspakket. De behoefte van aanvullende verzekeringen blijft bestaan, hetgeen inhoudt dat dit voor velen geen haalbare kaart is. De bedragen hiervoor zijn fors en komen dus boven op de basis minus de zorgtoeslag. De basisverzekering wordt zeker 3x duurder dan de huidige ziekenfondsverzekering. Ondanks de zorgtoeslag zullen lagere inkomens erop achteruit te gaan.
G.P.Beek

donderdag, november 10, 2005

De gasrekening voor huishoudens stijgt in 2006 aanmerkelijk. Volgens de energiebedrijven Nuon en Essent zijn hoge wereldgas en olieprijzen de oorzaak. Voorts vervalt de korting van de Gasunie aan leveranciers en stijgt de energiebelasting. De consument zal naar verwachting tussen10 en 20% duurder uit zijn. Temeer omdat de olieprijzen constant hoog blijven en een daling niet te verwachten valt. De gasprijzen zijn namelijk gekoppeld aan de olieprijzen. Hoe onredelijk dit ook is.

De Nederlandse Staat is namelijk de lachende derde. Zij verwerft hierdoor nog meer inkomsten dan oorspronkelijk begroot. De vestbroekzak gedachte doet beslist weer opgeld. Men heeft de markt geliberaliseerd om hierdoor meer concurrentie te krijgen op de energiemarkt. De minister van economische zaken gaf uitdrukkelijk als zijn mening te erkennen, dat de prijzen zouden dalen. Het tegendeel is nu het geval temeer omdat de grote energiebedrijven afhankelijk zijn van de Gasunie. Daarnaast is het aantal aanbieders van energie te weinig om te spreken van echte concurrentie. De Gasunie met de staat als groot aandeelhouder maakt de dienst uit, zodat de vrije marktwerking ver te zoeken is.

Dezelfde minister is voor opsplitsing van de energiebedrijven. Het netwerk van deze bedrijven moet zelfstandig worden. Er zit een megabedrag als schuldclaim aan vast, immers de netwerken worden gefinancierd door Amerikaanse financieringsbedrijven. Niettemin zet de minister door en zadelt de burgers in de toekomst op met nog hogere energiekosten. Alles deugt werkelijk van geen kant. De energiekosten in Nederland als exporteur van aardgas zijn 20% hoger als in de omringende landen. Het laatste geeft al aan wat er allemaal mis is.
G.P.Beek

dinsdag, november 08, 2005

Nieuwe lasten

Met ingang van 1 januari 2006 wordt het gebruikersdeel van de OZB afgeschaft. Het lokaal bestuur raakt daardoor naar schatting 1 miljard Euro aan inkomsten kwijt. Het verlies wordt door het rijk gecompenseerd voor de periode van 2 jaar. Daarna wordt er aan de gemeenten de mogelijkheid gegeven dit door een andere belasting zelf weer te incasseren. De wijze waarop is nog niet bekend.

De OZB voor huiseigenaren blijft wel gehandhaafd. Deze belasting kan derhalve voorlopig gebruikt worden om toch de gemeentelijke begrotingen sluitend te maken. Voorts heeft het kabinet besloten de waterschapslasten eerlijker over boeren en gewone burgers te verdelen. De boeren verkrijgen een lastenverlaging, doch de huiseigenaren worden zwaarder belast.

Het geeft alleen maar aan, dat met ene hand iets gegeven wordt wat direct met de andere hand terugnomen wordt. Het kabinet heeft zich gehaast te berichten, dat de huurders van woningen niets te vrezen hebben. Alleen het komt daarop neer, dat de eigenaar van een woning hiervoor weer kan opdraaien. De huiseigenaren weten in ieder geval waar ze aan toe zijn en kunnen nadenken over hun stem bij de nadere verkiezingen.