zaterdag, april 19, 2003

Tekort goedkope woningen

Vastgoedontwikkelaar Bouwfonds geeft aan dat er een schreeuwend tekort is aan goedkope woningen. De vraag hierna is gigantisch. Er zijn toetredingsproblemen aan de onderkant van de markt. Er is een grote schaarste aan betaalbare woningen. Volgens deze ontwikkelaar stagneert de woningproductie en is er de afgelopen jaren te veel aandacht besteed aan woningen in hogere prijsklassen. Ook het bouwfonds komt feitelijk op andere gronden tot de conclusie, dat het ontbreekt aan doorstroming. In 1995 lieten 45% van alle nieuwbouwkopers een huurwoning achter. Dit percentage is inmiddels gezakt naar 18%.

De huidige koopwoningmarkt is een kopers voor kopersmarkt. Deze groep bedraagt ongeveer 72%. Er zijn nauwelijks starters en een alleenverdiener met een modaal inkomen kan op dit moment geen woning kopen. Vooral dit laatste is schrijnend te noemen. De doorstroming van de huur- naar koopsector loopt terug. Vooral de gemeenten werken de bouw van woningen aan de onderkant van markt tegen. Zij houden geen rekening met de wensen van de consument. Daarbij is de grondprijs een belangrijk opstakel.

In sommige delen van ons land bestaat de huizenprijs voor 40% uit de waarde van de grond. Gemeenten hebben de grondprijs te veel als melkkoe gebruikt. Een verlaging van de grondprijs is dan ook dringend noodzakelijk. Het is te hopen dat een nieuw te vormen kabinet hiervoor ook oog heeft. Bouwfonds acht zich in staat beter en goedkoper te bouwen dan gemeenten.Dit moet te denken geven omdat het Bouwfonds van oorsprong opgericht is door de vereniging van Nederlandse gemeenten. Het zal goed zijn indien de gemeenten zich bouwkundig minder doen gelden en de regelgeving op dit gebied vereenvoudigt en de grondprijzen drastisch matigt.
Bouwfonds is niet de enige projectontwikkelaar, die hierover haar beklag doet.
G.P.Beek

vrijdag, april 18, 2003

De Nederlandse politiek

Nederland wordt tot op heden nog niet geregeerd. Er is nog steeds een demissionair kabinet dit ondanks de afgelopen verkiezingen. Het Nederlandse volk gaf duidelijk aan, dat er een kabinet moest komen van een andere signatuur als CDA, VVD en LPF. De formatieonderhandelingen van de twee grootste partijen CDA en PvdA werd een duidelijke schetsvertoning. Vooral CDA wenste niet met de PvdA te regeren. Men had voor de verkiezingen een duidelijke voorkeur voor de VVD.

Helaas waren deze twee partijen niet in staat een meerderheidskabinet te vormen en werd men genoodzaakt om eerst te onderhandelen met PvdA. Dit leidde natuurlijk niet tot resultaat, zodat de voormannen van CDA en VVD alsnog het door hen gewenste kabinet kunnen formeren. Dit moet echter wel plaatsvinden in samenwerking met een derde partij. Helaas zit daar de moeilijkheid omdat zowel RPF als D66 niet echt staan te springen om regeringsdeelname. LPF is min of meer de kwade genus geworden van de vorige regeringscombinatie en D66 is bang door regeringsdeelname haar achterban nog meer te verliezen.

Uit de eisen van de VVD is af te leiden, dat de deur naar de LPF openstaat, immers een heikel punt van deze partij de teruggave van het kwartje van Kok kan alsnog plaatsvinden. Dit is een leuke opsteker voor LPF, want deze partij zal de andere eisen van VVD zijde zeker in willigen. De oude combinatie zal toch, ondanks de verkiezingen haar stempel gaan drukken op het toekomstige regeringsbeleid. Het geeft alleen maar aan, dat de kiezer slechts gebruikt wordt en de heren politici zelf verder beslissen. De noodzaak om dit te veranderen is meer dan ooit aanwezig.
G.P.Beek

dinsdag, april 15, 2003

Hilversum is nu groot genoeg

Hilversum was in oorsprong een weversdorp. Hierdoor kwamen er fabrieken, die echter ook weer verdwenen. Zelfs Philips vond hier onderdak, maar was ook genoodzaakt de fabriek te sluiten. In de periode, dat deze fabrieken er kwamen ging iedereen nog op de fiets of lopend naar zijn werk. De fabrieken waren garant voor een economisch bloei voor het dorp Hilversum. De Hilversummer kreeg het idee, dat zijn plaats uitgroeide tot een stad. Het inwonersaantal passeerde het getal 100.000. De bestuurders van Hilversum waren in hun nopjes. Gebrek aan huizen noodzaakten echter vooral jonge mensen te verhuizen en het inwoners aantal zakte naar 80.000.

Men vergat daarbij de infrastructuur aan te passen en te verbeteren. Er kwamen steeds meer auto’s, vooral van buitenaf, wat ertoe leidde dat er heuse verkeersopstoppingen kwamen. Vooral door de groei van het mediapark. Ondanks de verkeersproblemen wenst men dit park uit te breiden. Dit slechts om het imago van het gemeentebestuur te versterken. Men wenst Hilversum als mediastad op de kaart te zetten. Een plaats waar zelfs de intercity niet meer stopt en de Hilversummer zelf veel te lang moet wachten voor de spoorbomen.

Uitbreiding van het mediapark is niet gewenst omdat het nog meer verkeer aantrekt. Er kunnen niet meer wegen aangelegd worden, zonder dat de natuur hiervan schade ondervindt. Laat Hilversum toch maar liever een dorp blijven, waar ook nog natuur te vinden valt. Het huidige mediapark kan beter verhuizen naar Flevoland. Aldaar is meer ruimte en kan men het beter opzetten. De werkgelegenheid voor de burgers van Hilversum wordt daar beslist niet minder door.
G.P.Beek