Hypotheek sneller aflossen
De notarissen willen dat huiseigenaren hun hypotheek sneller aflossen.Het notariaat spreekt de vrees uit, dat mensen met een restschuld blijven zitten als het huis bij verkoop niet voldoende oplevert. Deze gedachte is zeker niet denkbeeldig omdat de gemiddelde waardeontwikkeling zich meer en meer stabiliseert. De duurdere woningen dalen in prijs.
De zorgen van het notariaat zijn vooral gericht op huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm heeft het voordeel, dat men zo lang mogelijk profiteert van de fiscale aftrekbaarheid van de schuld. Er wordt dan ook gepleit voor een fiscale stimulans ter aflossing van de hypotheek. De gedachte op zich is niet zo gek, maar het is wel vreemd nu het economisch minder gaat, dat het notariaat hiervan een punt maakt. De notarissen hebben in de hoogtij dagen duidelijk geprofiteerd van de gekte op de huizenmarkt.
Zij konden bij wijze van spreken de akten van eigendomsoverdracht en de daarbij behorende hypotheken bijna niet verwerken. Toen ter tijd werd evenmin gekeken of er sprake was van overfinanciering. Hypotheken tot een bedrag van 125% en meer van de verkoopwaarde waren eerder regel dan uitzondering. De hypotheekverstrekkers in samenwerking met het notariaat hadden hieraan toen paal en perk moeten stellen. De eigenaren van die woningen hebben het nu financieel moeilijk en zullen wellicht genoodzaakt worden hun woning willig te verkopen. Bij een dergelijk verkoop ontstaat er zeer snel een restschuld.
Degene die zijn aflossingsvrije hypotheekverplichtingen nakomt heeft weinig te vrezen en zal zeker niet zelf tot verkoop van zijn woning overgaan. In tijde van economisch voorspoed mag een woningbezitter ervan uitgaan, dat de waarde van zijn woning stijgt. In dat geval is een overfinanciering nog geen halszaak, maar alleen bij neergang van de economie komt dit geheel anders te liggen.
Het is daarom wenselijk, dat nieuwe hypotheken slechts verstrekt worden tot de executiewaarde. In dat geval behoeft het notariaat ook niet aan te dringen op snellere aflossing en is het aan de eigenaar en eventueel de hypotheekverstrekker te bepalen wanneer dit wel plaatsvindt. Het is dan ook niet noodzakelijk, dat er fiscale maatregelen komen om sneller tot aflossing van een hypotheek over te gaan.
G.P.Beek