vrijdag, april 28, 2006

Koopkrachtreparatie

Het voorgestelde koopkrachtpakket van het kabinet is door de meerderheid van de Tweede Kamer aanvaard. Vooral Minister de Geus klopte zich op zijn borst ten aanzien van het sociale beleid van dit kabinet. Deze CDA’er moet zich schamen, er wordt ongericht geld uitgedeeld. Mensen die het goed hebben profiteren mee. De milieuheffing op de energierekening vervalt. Alle huishoudens ontvangen 1 euro per week.

Een bedrag waarmee vooral de laagste inkomens een deur kunnen intrappen. Voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met alleen AOW wordt verder niets gedaan. Dit zijn juist de groepen die een steuntje in de rug nodig hebben. Over sociaal beleid gesproken. Deze mensen hebben ook het meeste last van de no-claimregeling in het zorgstelsel. Dit gedrocht kost feitelijk meer dan het opbrengt en dupeert de meer aangehaalde groepen.

Het zijn niet alleen oppositiepartijen die regering bij herhaling vragen deze regeling af te schaffen, maar ook de zorgverzekeringen. Er wordt veel gesproken om de bureaucratie te verminderen, maar juist hierdoor is er nog meer regelwerk gekomen en worden er te veel gelden niet aan de eigelijke zorg besteed. Het wordt dus tijd de No claim overboord te gooien. Dit komt dan wel ten goede komen van de mensen, die thans buiten de boot vallen.
G.P.Beek

dinsdag, april 25, 2006

Koopkracht

De nieuwe ziektekostenverzekering was bij velen de druppel die de emmer liet overlopen. Dit kabinet heeft echt gedacht, dat niemand er in koopkracht erop achteruit zou gaan. De lage inkomens kregen toch zorg en huurtoeslag. De zorgtoeslag dekt bij lange na niet de basis zorgverzekering. Laat staan de benodigde aanvullende verzekeringen. Bijna iedere
oorspronkelijke ziekenfondsverzekerde is erop achteruit gegaan. Alleen degenen die particulier verzekerd waren gingen er duidelijk op vooruit.

De koopkrachtreparatie van het kabinet betreft hoofdzakelijk ouderen met een fors pensioen. Terecht wordt de inkomens afhankelijke premie beperkt. Dat is niet meer dan normaal, doch dit houdt niet in dat men o.a. AOW’ers zonder pensioen in de kou moeten laten staan; of hen slechts af te schepen met € 52.00 op jaar basis wegens afschaffing milieubelasting op energie.

Dit laatste bedrag komt ook ten goede van burgers die het echt niet nodig hebben. Het voorbeeld is ook de toekomstige verlaging van het hoogste belastingtarief. Ook daar hebben de minder bedeelden niets aan. Velen blijven afhankelijk van voorzieningen als de voedselbanken en laagdrempelige supermarkten.
G.P.Beek