zaterdag, mei 29, 2004

Hypotheekrente

De aftrek van de hypotheekrente voor de belasting is weer een gesprekspunt van belang. Bij de laatste verkiezingen was het vooral de PvdA die aandrong op beperking van de aftrek, maar nu komen de voorstellen hiertoe uit een andere hoek dan de politiek. De vereniging van banken wil nu een geleidelijke fiscale aftrek op de helling zetten. De aftrek in ons land is namelijk uitzonderlijk en zeker in Europees verband op de lange duur niet houdbaar.

Alleen indien men de aftrek met elders vergelijkt, zal men ook een vergelijking moeten trekken met de lasten die een huizenbezitter aldaar heeft. In ons land zijn dat o.a. de onroerende zaakbelasting, de BTW op nieuwbouwwoningen, het huurwaardeforfait en de overdrachtsbelasting.

Ook de internationale organisatie van 30 industrielanden, ofwel de OESO is van mening dat er iets met de volledige hypotheekaftrek in ons land moet gebeuren. Deze organisatie geeft aan, dat door die aftrek de huizenmarkt verstopt en daardoor o.a. toetreding en doorstroming gestagneerd wordt. De huizenbouw zou hierdoor onnodig duur worden. Dit komt mede door de strenge regels die gelden op het gebied van ruimtelijke ordening.

Het impopulaire huurwaardeforfait voor iedereen afschaffen en daarvoor in de plaats minder hypotheekaftrek zou de zaak al veel gezonder maken. Dit laatste dient politiek Den Haag maar eens in overweging te nemen. Dat het momenteel goed mis is op de huizenmarkt, is een ieder wel duidelijk. Alleen men moet wel de juiste maatregelen nemen om weer uit het slop te geraken. Natuurlijk is hypotheekaftrek beperken een heikel punt, maar indien er een duidelijke lastenverlichting tegenover staat zeker uit te voeren.
G.P.Beek