dinsdag, oktober 11, 2005

Koopkrachtreparatie

Een kamermeerderheid wenst iets te doen aan de koopkracht van 471 duizend ouderen en ruim 100 duizend gezinnen met een laag inkomen. De Heer Zalm heeft namens de regering reeds te kennen gegeven de confrontatie over dit onderwerp met kamer aan te gaan en heeft reeds op voorhand gezegd niks aan de minima cadeau te doen. Dit standpunt van de minister was wel te verwachten en ook de mening van zijn partij is geen nieuw gezichtspunt.

Onbegrijpelijk is het echter dat het CDA in deze de kant van de minister kiest. Wat hierdoor duidelijk wordt, dat deze partij geen eigen gezicht meer heeft en feitelijk een verlengstuk van de VVD is geworden. De kiezers en vooral de ouderen voelen zich in de steek gelaten.

Dit werd ook al duidelijk bij de invoering van het zorgstelsel. De senioren met het minste inkomen worden het slechtste gecompenseerd. De koopkrachtreparatie voor de minima is geen cadeau, maar een dringende noodzaak. Indien er niets gebeurd zal een groot deel van onze bevolking er nog slechter aan toe zijn dan nu reeds het geval is. De bezuinigingen gaan nu echt hun tol eisen.
G.P.Beek

zondag, oktober 09, 2005

Toeslagen

Met ingang van 1 januari 2006 gaat er veel veranderen. O.a. zorgstelsel wordt drastisch gewijzigd. Om de nieuwe verzekering betaalbaar te houden heeft de regering de belastingen ingeschakeld. Deze instantie en speciaal de afdeling toeslagen gaat zich hiermede bezighouden.

Er komen 3 soorten toeslagen te weten de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de kinderopvangtoeslag. De kinderopvangtoeslag is vanaf 1 januari 2005 reeds in werking. De resultaten met deze toeslag zijn niet gunstig. Te veel geld wordt voor andere doeleinden besteed. Met als gevolg wanbetaling bij de kinderopvangcentra. Het zijn vooral gezinnen met de maximale toeslag die problemen hebben.

Dit teken uit de samenleving geeft al aan, op wat voor een glad ijs het kabinet zich begeeft. Met de zorg en huurtoeslag in het vooruitzicht, is de kans op herhaling van verkeerd gebruik huizenhoog aanwezig. Het wordt dus echt wel noodzakelijk de risico’s hieraan verbonden onder ogen te zien. In regeringskringen kan men wel denken, dat iedereen er zorgvuldig mee omgaat, maar die gedachte kan gevoeglijk over boord gegooid worden.
G.P.Beek