woensdag, december 07, 2005

Oneigenlijk gebruik van het zorgstelsel

Zorgverzekeraars zullen misbruik maken van het nieuwe zorgstelsel. Deze woorden werden opgetekend uit de mond van de Heer R. van Boxtel, ex-minister thans bestuurder van een grote zorgverzekeraar. Zijn verwachting is, dat sommige verzekeraars oneigenlijk gebruik maken van het vangnet van de overheid. De overheid geeft zorgverzekeraars de kans te wennen aan het nieuwe zorgstelsel. Hiervoor worden tot 2008 gelden ter beschikking gesteld. Het is vooral bedoeld om onverwachte hoge kosten te kunnen verhalen, waartoe een speciaal verevenigingsfonds in het leven geroepen is.

Vooral in de term onverwachte hoge kosten zit de kneep. Indien men boven het gemiddelde aan kosten heeft, kan er een beroep gedaan worden op het fonds. Daarnaast kunnen zorgverzekeraars de komende twee jaar bepaalde zorgkosten aan de overheid doorberekenen. Deze constructies geven reeds aan, dat het zeker uitnodigt tot oneigenlijk gebruik. Het nieuwe zorgstelsel is dus al omstreden voordat het werkelijk in werking is. Afgezien van de andere haken en ogen die eraan verbonden zijn.
G.P.Beek

maandag, december 05, 2005

Stelende bejaarden

Het is natuurlijk afschuwelijk, dat bejaarden uit stelen gaan. Dit geeft geen pas en is zeker geen voorbeeld aan onze jeugd. Het is volkomen juist, dat een oudere met alleen AOW niet kan rondkomen. Dit is echter geen vrijbrief om te stelen.

Iemand met alleen AOW kan o.a.door middel van een teruggave biljet geld terugvorderen van de belastingen. Er bestaat een zogenaamde TBU regeling. Deze regeling gaat pas in werking indien er formeel teruggave gevraagd wordt. Dit is vooral voor ouderen van belang in verband met de gemaakte buitengewone lasten( ouderdomsaftrek, ziektekosten enz.). Helaas zijn veel ouderen in zichzelf gekeerd en maken van deze regeling en o.a verzoeken tot bijzondere bijstand en vrijstelling van gemeentelijke belastingen geen gebruik.

De ouderenbonden hameren regelmatig op dit thema en bieden waar nodig hulp aan. Er zijn speciale belastinginvullers die graag hun diensten verlenen. Ouderen willen echter niet graag open kaart spelen over hun inkomen en zeker niet tegenover derden. Deze schroom leidt tot de wantoestanden als eerder aangegeven.
G.P.Beek