donderdag, mei 11, 2006

De filedruk op de Nederlandse wegen

De filedruk op de Nederlandse wegen neemt ieder jaar weer toe. Steeds meer plannen worden uit de kast gehaald. De SP meent de oplossing gevonden te hebben. Men vraagt om de Vlaamse aanpak tegen files over te nemen. De Vlaamse regio heeft bussen, treinen en trams zeer goedkoop gemaakt. Het resultaat is, dat het autoverkeer sterk afneemt en het aantal passagiers in het openbaar vervoer verdubbeld is.

Goedkoper maken en een forse uitbreiding van het openbaar vervoer zal in Nederland ook kunnen werken. Bij het kiezen van goedkoop en goed openbaar vervoer of dure autokosten, is de keuze voor velen beslist niet moeilijk. Alleen de vraag kan gesteld worden of de politiek indien dit wenst en het ook te realiseren is. Het zijn vroegere overheidsbedrijven, maar zijn nu zelfstandig en geprivatiseerd. De overheid heeft daarin weinig of geen zeggenschap.

Er zal ook gemeenschap geld aan te pas moeten komen en dit kan het struikelblok worden.
Wanneer maatregelen kosten met zich meebrengen, dan is men in Den Haag vaak niet thuis. Men heeft het dan liever over rekening rijden, wat wel geld oplevert. Alleen het fileprobleem is met dit laatste beslist niet opgelost.
G.P.Beek