dinsdag, augustus 08, 2006

Woningbeleid

Het huidige huurbeleid heeft er nog steeds niet toe geleid, dat er een samenvoeging komt van arme en rijke mensen. De liberalisering bereikt slechts het tegenover gestelde. Arme mensen wonen bij arme mensen en rijke bij de rijke. De sociale afscheiding van de bevolkingsgeroep is slechts groter geworden. Deze ruimtelijke scheiding van inkomensgroepen belemmert de aansluiting op de maatschappij.

Deze gegevens zijn des te klemmender omdat de goedkopere huurwoningen steeds meer vervangen worden door duurdere. Om deze woningen dus betaalbaar te houden, moet er steeds meer beroep op huurtoeslag gedaan worden. Dit kan nooit de bedoeling van de huursubsidie, nu bekend onder huurtoeslag geweest zijn.

Ons land loopt met de huurtoeslag en de hypotheekaftrek Europees gezien al behoorlijk uit de pas. Men zal dus met het woningbeleid op den lange duur een andere koers moeten inslaan. Het is nog altijd zeer vreemd, dat er nog steeds woningnood is. Laat staan, dat er voor een ieder betaalbare woonruimte is. Op die punten moet er nog veel veranderen en dit bereikt men niet door de huurmarkt voor een groot deel te liberaliseren. Van dit laatste mag slechts sprake zijn, wanneer er een overschot aan woningen is en niet zoals nu een tekort.
GPBeek