woensdag, november 17, 2004

De hypotheekaftrek is weer een discussiepunt

Eerst waren het uitsluitend de linkse partijen die de hypotheekaftrek bespreekbaar wensten te maken, maar nu komt het uit een onverwachte hoek. VVD-minister Dekker wil praten over de aftrek van hypotheken. Volgens haar moet je het hele systeem tegen het licht houden. Daarbij moet een fundamenteel onderzoek betreffende de gehele woningmarkt plaatsvinden.

Op zich is daar niets tegen, omdat er toch een ongelijkheid is ter zake van de hypotheekaftrek. Vooral de hogere inkomens met hoge lasten worden door het huidige systeem sterk bevoordeeld. Deze groep wordt vooral beschermd door de regeringspartij VVD en daarom is het voorstel van de minister des te opmerkelijker. In Europees verband gezien is ons land een uitzondering wat betreft de hypotheekaftrek. Dit kan ook een reden zijn om alles nader te bekijken. Alleen dient men bij het evalueren ook de andere huizenlasten in ogenschouw te nemen. O.a. de onroerende zaakbelasting dient dan gelijktijdig bekeken te worden. Afschaffing of beperking hiervan is nadrukkelijk gewenst.

De burgers kunnen gerust zijn ter zake van de reeds eerder vermelde aftrek, deze wordt in de huidige regeerperiode n iet aangetast. Het kabinet en de regeringspartijen hebben dit uitdrukkelijk verklaard.Een storm in een glas water is te weeg gebracht, maar het geeft aan dat de hypotheekaftrek zowel bij de linkse als rechtse partijen niet meer heilig is.
G.P.Beek