maandag, maart 10, 2003

Stroommarkt

De belangen van de consument moeten gewaarborgd zijn en in verband hiermede wordt onderzocht of de stroommarkt later dan 1 januari 2004 vrij gegeven wordt. De staatssecretaris van Economische zaken heeft een commissie opdracht gegeven hierna een onderzoek in te stellen. De stroommarkt is wat betreft groene stroom reeds vrij en daar gaat administratief veel mis. Er zijn te vaak problemen bij het opmaken van de rekeningen.

Een heikel punt om de stroomlevering later te liberaliseren is ook de stroomuitval. De energiebedrijven geven hierover een te gunstig beeld. Niet alle stroomstromingen worden geregistreerd. Langdurige stroomuitval komt in de cijfers niet voor. De zelfregulering van de sector werkt niet. Er komen dan ook wettelijke eisen, waarin de energiebedrijven gedwongen worden aan minimumeisen te voldoen.

Deze wettelijke regeling is zeker nodig omdat de consument toch bescherming moet hebben. Indien dit niet zou geschieden is het zeker niet denkbeeldig, dat er ook in ons land toestanden ontstaan waarbij stroomuitval te veel voorkomt. De Verenigde Staten is
een slecht voorbeeld. De betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening dient voorop te staan.en die kan in het gedrang komen bij een te snelle liberalisering van de stroommarkt.
G.P.Beek