woensdag, november 16, 2005

Verbetering van de economie

De Heer Zalm ziet verbetering in de economie. Het is volgens hem dus ook niet nodig, dat de burgers een compensatie krijgen voor de gestegen energiekosten. De koopkracht verbetering waarop gedoeld wordt, steunt nergens op. Weliswaar zullen er meer consumentgoederen verkocht worden, maar het betreft uitgestelde aankopen. Daarnaast kan afgevraagd worden of deze goederen niet gekocht zijn van de vele kredieten. De Nederlandse burger staat diep in het rood. Er is in feite een zeer grote schuld en dan durft een bewindsman te vertellen, dat het economisch weer beter gaat.

De verdere onderbouwing van het betoog van Heer Zalm rust op het feit, dat de olieprijs een dalende lijn vertoont. Hij vergeet echter de naderende winter en dan stijgen echt de olieprijzen. Het verbruik in de industrielanden met name de Verenigde Staten neemt dan aanzienlijk toe. Een kamermeerderheid heeft destijds gevraagd de burger te compenseren voor hogere energie.

Dit is onder meer de reden waarom het kabinet met het opgewekte bericht naar buiten treedt. Nu is het weer mogelijk de hand op de knip te houden. Eerst is het allemaal treurnis en ineens is alles weer dik in orde. Ja, de verkiezingen staan voor de deur en een kat in het nauw gebracht, maakt rare sprongen. Het is misschien echt triest voor dit kabinet, maar het gaat echt niet beter, ondanks zogenaamde positieve geluiden.
G.P.Beek

dinsdag, november 15, 2005

Lage zorgpremies

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid rekent op een financiƫle meevaller. De premies van de zorgverzekeraars vallen volgend jaar lager uit dan verwacht. Van regeringszijde is men minder kwijt aan zorgtoeslag. De toeslag zal naar beneden worden bijgesteld. Deze bijstelling zal echter plaatsvinden in juli 2006. De belastingdienst zal dan de brief versturen, waarin de verlaagde zorgtoeslag medegedeeld wordt. Het houdt in, dat de mensen het teveel ontvangen bedrag terug moeten betalen. Deze gang van zaken geeft al aan wat men nog te verwachten heeft.

Vooral de terugbetaling zal voor velen weer de nodige soelaas geven. Hieruit blijkt, dat het systeem wat thans gekozen is beslist niet werkt. Men had beter kunnen kiezen voor een zorgpremie die rechtstreeks van het inkomen afgeleid was. Er wordt dan naar draagkracht betaald en men is niet afhankelijk van een toeslag. Afgezien hiervan kan de minister beter de oorspronkelijke zorgtoeslag handhaven en de burgers deze meevaller direct geven. Men heeft er al genoeg problemen mee en het geeft in ieder geval geen moeilijkheden met een eventuele teruggave.
G.P.Beek