zaterdag, juni 05, 2004

Bemiddeling bij aankoop van een huis

De bemiddeling bij aankoop van een huis staat regelmatig ter discussie. Velen zijn van mening, dat een koper zelf in staat is een huis te kopen zonder in schakeling van een makelaar. De gedachte is logisch, maar in de praktijk vaak niet uitvoerbaar.

Bij de aankoop van een huis zijn er vele facetten waarop gelet moet worden en zonder deskundig advies niet te realiseren. Een makelaar, die de deskundigheid wel bezit, kan een klant behoeden voor fouten. Het is namelijk niet eenvoudig om de bouwkundige staat te bekijken en na te gaan of er juridische problemen te verwachten zijn met betrekking tot een pand. Volledig uitschakelen van een makelaar is dan ook niet gewenst.

Het is altijd mogelijk de makelaar een deelopdracht te geven. Door het aanbod op o.a. internet moet het mogelijk zijn een eerste keus te maken. De makelaar wordt dus later ingeschakeld. Ook is het noodzakelijk vooraf een prijs overeen te komen voor de aangeboden diensten. Nogmaals een huis kopen zonder een deskundige levert echt te veel problemen op en de kosten welke aan deze personen betaald worden, worden vaak dubbel en dwars terugverdiend. Daarnaast kan er altijd nog onderhandeld worden over de notariskosten. Door ook die kosten goed te bekijken is het mogelijk veel op de aankoop van een huis te besparen.
G.P.Beek