donderdag, augustus 16, 2007

Ziektekostenverzekering fors duurder

Ziektekostenverzekering fors duurder

De premies van de aanvullende zorgverzekering zullen in 2008 aanzienlijk omhoog gaan. De verzekeraars hebben naast de basisverzekering ook gestunt met de aanvullende verzekeringen. De premies zijn destijds door de hevige concurrentie te laag vastgesteld. De ijver om nieuwe klanten binnen te slepen beginnen nu de wrange vruchten van dit beleid op te leveren. De moeder maatschappij van o.a. Centraal Beheer Achmea en anderen heeft op de aanvullende verzekeringen in 2007 al een fors verlies geleden. Dit wijzen de cijfers over het 1e half jaar uit.

Dit verlies moet weer terug verdiend worden en men overweegt de aanvullende verzekeringen in het nadeel van de klant aan te passen en tevens de premies te verhogen. De keus van de consument om te veranderen van zorgverzekeraar is theoretisch wel mogelijk, maar in de praktijk niet uitvoerbaar.

Er zijn momenteel 4 grote maatschappijen die de dienst uitmaken en dus gezamenlijk de mogelijkheid hebben de te verstrekken zorg en de daaraan verbonden premies vast te stellen. De zogenaamde vrije markt, die het ministerie van Volksgezondheid voor ogen had, is mislukt. In theorie nog steeds, maar in de praktijk niet meer. Wat velen al wisten, maar alleen de regering niet, zorg is geen product voor de vrije markt.
G.P.Beek