vrijdag, januari 23, 2004

Verkeersperikelen

Vooral in het huidige verkeer kan men niet voorzichtig genoeg zijn . Iets regelen met een lach voordat er traan komt, is voor een ieder een gouden regel. Ter voorkoming van onnodige moeilijkheden is het noodzakelijk, dat het rijbewijs, kentekenbewijs en een schadeformulier zich altijd in het voertuig bevinden. Rijbewijs en kentekenbewijs zijn altijd noodzakelijk bij politiecontrole en het Europees schadeformulier komt ter sprake bij een aanrijding.

Om veel schrijfwerk ter plekke van het ongeval te voorkomen is het aan te raden de linkerkant van het formulier op voorhand in te vullen. Voorts dient men erop toezien, dat het formulier bruikbaar blijft. Het komt te vaak voor, dat men niet bruikbare formulieren of in het geheel geen formulier bezit. Dit geeft altijd moeilijkheden. Achteraf invulling van schadeformulieren kan er altijd toe leiden, dat een van de partijen zich probeert te ontrekken aan zijn verplichtingen. De invulling kan dus het beste ter plaatse geschieden omdat dan ook de namen van eventuele getuigen genoteerd kunnen worden.

De politie die komt in de regel bij plaatschade niet opdraven, zodat de betrokkenen alles zelf moeten regelen. Dit laatste moet zorgvuldig gebeuren omdat verzekeringsmaatschappijen niet graag betalen en in dat geval de schade sneller afgehandeld wordt en tot herstel kan worden overgegaan.

De afwikkeling van een schade kan zeker vertraagd worden doordat er bepaalde oorzaken zijn, waardoor een verzekeringsmaatschappij weigert te betalen. Te denken valt aan het n iet doorgeven van veranderde omstandigheden zowel lichamelijk als aan het voertuig. Men kan dan wel eens voor niets premie betaald hebben met alle gevolgen van dien, Wanneer de benadeelde te maken krijgt met een schaderegelaar dan is het altijd oppassen geblazen. Immers deze regelaar is ingehuurd door de verzekeringsmaatschappij en is dus beslist niet objectief.
G.P.Beek