zaterdag, januari 11, 2003

Verkiezingen

De verkiezingsstrijd is in volle gang. De lijsttrekkers zien we dagelijks op de televisie. Men tracht aandacht te geven aan de inhoud van de verkiezingsprogramma’s. Helaas dit gebeurt niet. Veel blijft nog in het ongewisse en feitelijk onbesproken. Men gebruikt vaak te veel niets zeggende woorden om daarmede de inhoud te dekken. Dit kan de burgers nauwelijks raken en hierdoor kan er door de kiezer ook geen mening gevormd worden.

Alleen indien er gesproken wordt over de zorg, onderwijs en de veiligheid is de burger duidelijk geïnteresseerd. Dit raakt hem of haar direct. Alleen de oplossingen, die gegeven worden, zijn duidelijk van dien aard dat de burger niet weet waaraan hij of zij toe is. Afgezien daarvan worden bepaalde plannen om tot oplossingen te komen overschaduwd door de financiering hiervan.

Het gaat economisch minder en daarom krijgt de staat minder aan belastingen en hierdoor dreigt er een tekort te komen op de begroting. Men gaat dan direct met de botte bijl te keer en tovert vele bezuinigen uit de hoge hoed. Deze bezuinigen moeten ten koste van ieder gaan, maar het is nu al duidelijk dat vooral de lagere inkomens de dupe.

Een voorbeeld is gemakkelijk te noemen. De nominale ziekenfondspremie is met ingang van dit jaar drastisch omhoog gegaan en hier tegenover staat geen of te weinig compensatie. Vooral uitkeringsgerechtigden zullen dit aan den lijve moeten ondervinden. Er is sprake van loonmatiging. Wanneer er nog hogere tekorten komen zal men afsteven op het bevriezen van lonen en uitkeringen.

Deze gedachte alleen geeft de verkiezingen een emotionele waarde. Daarnaast kan zich afgevraagd worden of er in dit land niet vaak op personen gestemd wordt. Een leuk uitziende man of vrouw met een goede babbel trekt meer dan een beetje saai overkomend persoon. Het is te hopen, dat de Nederlandse kiezer ook naar de partijprogramma’s kijkt en slechts aan de hand daarvan zijn stem bepaald.
G.P.Beek