donderdag, juni 05, 2003

Versoepel aftrekbeperking hypotheekrente

De hypotheekaftrek wordt in het nieuwe regeerakkoord beperkt. De overwaarde van het oude huis moet gebruikt worden voor de aankoop van een volgende woning. Wanneer dit niet gedaan wordt, dan wordt men gekort in de hypotheekaftrek.

De Vereniging Eigenhuis vraagt het nieuwe kabinet om in ieder geval de verhuiskosten in mindering te brengen op de overwaarde. Deze vraag is zonder meer redelijk, maar er zijn echter wel meerdere kosten die de aan – en verkoop van een huis met zich brengen. Te denken valt aan de taxatiekosten van beide woningen, alsmede die van de makelaar en de notaris. De aftrekbeperking zal dan ook beter in een percentage kunnen uitgedrukt worden. De kosten bij een verhuizing zijn altijd meer dan men in eerst instantie kan overzien.

De beperking van deze hypotheekrente valt beslist in een economisch slechte periode en wat het kabinet hiermede in de wacht sleept , moet echt afgewogen worden tegen hetgeen de schatkist gaat missen. Immers door dit nieuwe voorstel zullen vele huizenbezitters er niet snel toe overgaan om een andere woning te betrekken. De regering mist daardoor zeker aan overdrachtskosten een groot bedrag.

Indien de vrijgekomen bedragen niet opnieuw besteed worden, mist de schatkist andere bedragen zoals de BTW op consumptieve goederen. De goederen worden immers dan niet aangeschaft, hetgeen ook de werkgelegenheid weer vermindert. Wat dit laatste inhoud is inmiddels duidelijk. Het aantal werkelozen in ons land stijgt dramatisch. Ook de nieuwbouw van huizen zal onder de maatregel te lijden hebben, immers voor bepaalde soorten huizen zijn geen kopers te vinden. Het is daarom inderdaad beter de aftrekbeperking van de hypotheekrente te versoepelen.
G.P. Beek