dinsdag, december 27, 2005

Bijstandsuitkeringen

De Wet Werk en Inkomen functioneert een jaar en valt onder de competentie van de gemeenten. Deze instanties verstrekken de uitkeringen en zijn er verantwoordelijk voor, dat bijstandsgerechtigden weer aan het werk komen. Het Rijk verstrekt een vaste som geld aan de gemeenten. Wanneer deze veel bijstandsgerechtigden aan werk helpen, mogen zij het teveel ontvangen bedrag behouden. Bij tekorten moet men uit eigen middelen aanpassen.

Naar verwachting stijgt het aantal uitkeringen met 8000 naar 348.000. Het Rijk dient feitelijk het vastgestelde bedrag te verhogen, maar in plaats hiervan wordt het over te maken bedrag verminderd. Gemeenten zullen dus op voorhand al te kort komen en uit eigen middelen moeten bijleggen. Dit houdt in, dat de gemeentelijke belastingen ook weer verhoogd worden en de burger de lastenverzwaring op zijn bordje krijgt.

De gehele gang van zaken geeft al aan, dat de uitvoering van deze wet verkeerd geregeld is. Dit geeft reeds te denken over de uitvoering van nog een nieuwe Wet, namelijk de WMO, waarbij zorgtaken die onder de Wet Bijzondere Ziektekosten vielen, aan de gemeenten toebedeeld zijn. Ook hiervoor is men financieel afhankelijk van bijdragen verstrekt door het Rijk. Indien dan ook de hand op de knip gehouden wordt, zullen er heel veel schrijnende toestanden aan het licht komen.
G.P.Beek

maandag, december 26, 2005

Deze winter geen probleem met aardgas

Deze winter zal het Nederlandse aardgasnet nog probleemloos functioneren. De verwarming blijft het gewoon doen. Minister Zalm heeft naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer hierover mededeling gedaan. Dit omdat uit een onderzoek door het Energiecentrum Nederland kwam vast kwam te staan, dat de gasleverantie niet gegarandeerd kon worden.
Het onderzoek is uitgevoerd namens Gas Transport Serves, de beheerder van het Nederlandse netwerk.

Dit netwerk is een privaatrechtechtelijke onderneming en in verband met de vrije Europese markt ook voor ondernemingen uit het buitenland toegankelijk. Het is o.a. goedkoper om gas vanuit Noorwegen met bestemming een ander land via Nederland te vervoeren. Veel gas wat feitelijk alleen maar doorgevoerd wordt, gaat dus door het Nederlandse netwerk. Dit kan leiden tot overbezetting van het netwerk met als gevolg, dat het binnenlandse vervoer niet meer gegarandeerd wordt. Dit is weer een van de zegeningen die over de burger uitgestort wordt vanwege de vrije marktwerking in de energiemarkt.
G.P.Beek