donderdag, juni 01, 2006

Betalingsoverschot

Nederland heeft voor het eerst in zes jaar weer een begrotingsoverschot. In de maand april bedroeg dit volgens Europese normen 0,4%. De belasting en premieopbrengsten lopen op, omdat de economie aantrekt. In de reeds verschenen voorjaarsnota heeft het kabinet reeds te kennen gegeven, dat de meevallers gebruikt worden om de staatsschuld te verlagen. De minister van financiƫn De Heer G.Zalm, wenst de geschiedenis in te gaan als de redder, die de staatsschuld drastisch verminderd heeft. Er moet zeker iets gedaan worden aan de aflossing van de staatsschuld, maar niet ten koste van alles.

Wanneer zoals nu iedere keer er weer grote meevallers te verwachten zijn, kan er zeker iets gedaan worden voor de burgers die het minder hebben. De bezuinigingen van de afgelopen jaren zijn zeer fors geweest en zijn terechtgekomen op degenen, die het niet konden opbrengen. Er is een te grote groep van onze bevolking, die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Alles is voor hen duurder geworden, de dagelijkse boodschappen, energie en zorgverzekering. De toegekende toeslagen zijn onvoldoende om dit op te vangen. De dreiging, dat alles op de duur onbetaalbaar wordt voor de laagste inkomens is zeker aanwezig. Er is in ons land, hoe welvarend dan ook, armoede en dat moet bestreden worden. Niet alleen op de borst kloppen, dat er nu een begrotingsoverschot is en de staatsschuld aan gepakt wordt.
G.P.Beek

woensdag, mei 31, 2006

Broeikasrechten

De energiebedrijven verkrijgen van de staat gratis C02-rechten. Deze broeikasrechten worden echter wel doorberekend aan de klant. Vanaf 2008 worden deze gratis rechten met 15% verminderd. De gekorte rechten worden op markt voor C02 emissiehandel verkocht en de opbrengst hiervan komt ten goede van consumenten en bedrijven. Dit om enigszins recht te doen aan het onrechtmatig verrijken van de energiebedrijven. Zij verkregen de rechten gratis en mochten deze moreel gezien niet doorberekenen. Wettelijk hadden de energiebedrijven echter gelijk.

De minister van economische zaken gaf aanvankelijk te kennen hieraan weinig te kunnen doen. Men is hierop terugkomen en is thans met een strafmaatregel gekomen. Men neemt slechts een halve maatregel. De klanten betalen al enige jaren te veel voor hun energie, maar een sanctie tot volledige terugbetaling kan niet worden gegeven. De minister dient zo snel mogelijk de wet aan te passen en de burgers terug te geven waarop zij recht hebben.
G.P.Beek