zaterdag, december 17, 2005

Aftrek hypotheekrente

De kosten van de hypotheekrente zijn in twee jaar tijd met meer dan een miljard euro toegenomen. Dit meldt minister Zalm aan de eerste kamer. Dit jaar wordt naar schatting 25,9 miljard euro afgetrokken via de regeling voor huiseigenaren. Wanneer rekening gehouden wordt met de opbrengsten van het eigen woningforfait, kost de hypotheekaftrek bijna 10 miljard euro. Dit is fors meer dan in 2003 toen de teller bleef steken op 8,8 miljard euro.

Deze cijfers geven reeds aan, dat de hypotheekaftrek in deze vorm op termijn niet gehandhaafd kan blijven. Bovendien is het vooral voordelig voor de hoogste inkomensgroepen. De rijkste huishoudens ongeveer 230 duizend profiteren van de aftrek het meest. Zij hebben per huishouden een voordeel van ongeveer 6 duizend euro.

De huidige vorm van hypotheekaftrek werkt eraan mee, dat de woningen vooral voor starters en jonge mensen onbetaalbaar blijven. Daarbij valt te denken aan de huizenprijzen en de hypotheekeisen, omdat daarbij het inkomen een voorname rol speelt. Juist voor die groepen is het belangrijk, dat men overweegt de hypotheekaftrek te herzien. Indien mede nodig ook door afschaffing van het eigen woningforfait.
G.P.Beek