zondag, september 09, 2007

Ouderen

Over ouderdom bestaat een te rooskleurig beeld. Men belicht te vaak de senioren die erg welvarend zijn. De andere kant blijft evenwel onderbelicht. Er zijn veel arme ouderen, die alleen van hun AOW en of een klein pensioen moeten rondkomen. Dat is financieel al een moeilijke opgave. Daarnaast worden zij vaak getroffen worden door een handicap en of ziekte. De kosten hieraan verbonden zijn niet te overzien. Zij worden hierdoor te vaak afhankelijk van hulpinstellingen zoals voedselbanken, kerken enz.

De politiek verweert zich door te stellen, dat de burgers te weinig gebruik maken van de mogelijkheden; zoals vrijstelling van gemeentelijke belastingen en bijzondere bijstand. Allereerst de vrijstelling; het is voor een burger zeer moeilijk hierop een beroep te doen. Degene die de stap waagt moet er niet voor schromen om alles omtrent zijn inkomsten en uitgaven op tafel te leggen. Wanneer men hiertoe besluit komt de papierwinkel aan de orde en na invulling een ambtelijke molen, die traag en afstandelijk werkt. Hetzelfde is ook van toepassing voor de bijzondere bijstand.

Het komt daarop neer, dat de drempel voor velen te hoog is en men geen gebruik maakt van de mogelijkheden. Dit alles kan veel eenvoudiger door gegevens van de belasting op aanvraag te verstrekken aan de gemeenten. Men kan dan direct zien of de aanvrager in aanmerking kan komen voor ontheffing en of bijstand.
G.P.Beek

De afschaffing van de no-claim

De no-claim in de zorgverzekering wordt afgeschaft. Het eigen risico doet weer zijn intrede. De bureaucratische rompslomp zal dus weer uitgebreid worden. In het verleden heeft het eigen risico heel veel problemen opgeleverd. De medicijnknaak en specialistenbijdrage liggen nog vers in het geheugen. Ook toen wilde men hierdoor de zorgkosten beheersbaar maken. Het gaf slechts problemen en verdween. Er kan slechts geconstateerd worden, dat het hier een herhaling van zetten betreft. Men heeft niets geleerd.

De nieuwe regeling valt weer ongunstig uit voor senioren en gehandicapten. Zij maken in de regel het meest gebruik van de zorg. Het eigen risico moet ook betekenen, dat de basisverzekering lager wordt. Alleen de vraag is of dit gebeurd. De gezondheidszorg wordt steeds duurder, zodat prijsaanpassing van de premies eerder aan de orde komt.

Het geldt niet alleen voor de basisverzekering, maar ook voor de aanvullende verzekeringen. De zorgmaatschappijen hebben in het verleden te veel gestunt. Alles dreigt uit de hand te lopen, omdat ook het nu vastgestelde bedrag van € 150.00 eigen risico nog voor verhoging vatbaar is. De regering kan zich er beter op bezinnen of met het huidige zorgstelsel wel de goede weg ingeslagen is.
G.P.Beek