dinsdag, januari 23, 2007

Zorgpremie omhoog

De premie van de zorgverzekering zal volgend jaar weer omhoog gaan. Er zijn tekorten bij de ziekenhuizen. Deze tekorten zijn ondermeer ontstaan omdat demissionair minister Hoogervorst de ziekenhuizen wegens overschrijding van hun budgetten over 2005 en 2006 een korting oplegde van 192 miljoen euro.

De rechter besliste echter in november 2006 dat de korting niet eenzijdig bij de ziekenhuizen kon worden neergelegd. Partijen werden gedwongen naar een oplossing te vinden voor het totale tekort van 145,5 miljoen euro. Hierna werd afgesproken, dat de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars ieder voor de helft het bedrag voor hun rekening nemen. Deze oplossing pakt in ieder geval verkeerd uit voor de burger.

De zorgverzekeraars iemmers hij voelt het e burger.deel van rekening op het bordje komt van de burger.lft het bedrag voor hun rekening namen.huizen mogen hun deel doorberekenen in de zorgpremie. Het houdt in, dat de basispremie in 2007 wederom stijgt en de verzekerde het gelag betaalt voor de marktwerking. De zorgpremie zal afgezien van de tekorten bij de zorgverleners toch jaarlijks stijgen omdat er een steeds meer beperkt aanbod van verzekeraars komt en deze op gegeven ogenblik de “marktprijs”bepalen en er dus van concurrentie geen sprake zal zijn. Het geeft alleen maar aan, dat de bezwaren door velen geuit tegen invoering van het zorgstelsel gegrond zijn. De verzekeraars maken de dienst uit, waarvoor de verzekerde de prijs betaalt.