woensdag, november 02, 2005

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid is in ons land sterk verminderd. Veel bedrijven waren door de economische teruggang genoodzaakt te reorganiseren en daarnaast verdwijnen veel banen naar het buitenland. De goedkope loonlanden zijn in. Dit houdt wel in, dat er steeds minder werkgelegenheid overblijft, ondanks de optimistische geluiden van het kabinet over het komende jaar. Vooral oudere werknemers werden hierdoor getroffen. De regering wenst dat ouderen zo lang mogelijk doorwerken, maar doet totaal niets aan het wegvloeien van banen naar elders.

Buiten de vermindering van werkgelegenheid is er gesneden in de diverse pensioenregelingen en wordt de WAO afgeschaft en komt WIA hiervoor in de plaats. Alleen indien men volledig afgekeurd wordt is laatstgenoemde wet van toepassing. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten maar trachten passend werk te verkrijgen. Ook de WW is driftig aangepakt en zogenaamd markt gericht bijgesteld. Wanneer men door welke oorzaak dan ook niet meer kan werken, moet men te snel een beroep doen op de Wet werk en inkomen met alle gevolgen van dien.

Oudere werknemers die een groot arbeidsverleden hebben en graag toch eerder willen stoppen, vallen tussen de wal en het schip. De werkgever ziet graag, dat de oudere werknemer vertrekt en de regering verlangt doorwerken. Alleen het kabinet geeft geen banengarantie en versoepelt de ontslagregeling. Het geeft alleen maar aan, dat de regering wel maatregelen neemt, maar de gevolgen niet wenst te overzien. Met als gevolg mensen, die vaak een groot arbeidsverleden hebben, gedwongen worden alles op te geven en van een minimale uitkering te leven.
G.P.Beek