zondag, juli 28, 2002

Uitvoering van gemeentewerken

In een gemeente is vaak veel werk te verrichten. Regelmatig is er onderhoud aan straten enz. Wanneer dit strikt noodzakelijk is, is hier tegen weinig in te brengen. Het gebeurt echter te vaak, dat men van de provincie bepaalde gelden ontvangt die ergens voor besteed moeten worden. Daarbij wordt tevens een datum genoemd waarvoor de werkzaamheden moeten aanvangen.

Regelmatig zijn dan bepaalde wegen afgesloten voor het verkeer. Dit verkeer ondervindt vooral in centrum reeds obstakels doordat er vrijwel overal een richting verkeer geldt. Hierdoor zijn er altijd files en opstoppingen.

Een mooi voorbeeld van slechte infrastructuur is te vinden in de wegen die leiden naar het Mediapark. Dit park is feitelijk onbereikbaar en had elders gevestigd moeten zijn. Het gemeentebestuur geeft er echter de voorkeur aan, het mediapark nog eens uit te breiden met alle gevolgen van dien.

Er komen zoals eerder gesteld heel vaak gelden ter beschikking voor de gemeente, die uit een bepaalde subsidiepot komen en perse besteed moeten worden. Hierdoor worden er vaak werkzaamheden verricht die door burgers als nutteloos en hinderlijk ervaren worden. Vooral de wegen die ingericht worden met het doel autoverkeer te belemmeren, geven veel tegenstrijdige gedachten.

Het is vaak echt noodzakelijk, dat bepaalde maatregelen voor veiligheid genomen maar past dit zodanig aan dat de hinder beperkt blijft. Auto's lanceren door te hoge drempels dient uit den boze te zijn en ook niet op plaatsen waar dit niet nodig is.

G.P. Beek