zondag, maart 04, 2007

Hulp bij belastingaangifte

De bekende blauwe brief van de belastingdienst is bij velen al in de bus gevallen. Ouderen kunnen door middel van de samenwerkende ouderenbonden een beroep doen op een deskundige vrijwilliger die hen helpt met de invulling van de aangifte. Al velen maken van deze dienst gebruikt, maar er zijn nog te veel 65 plussers, gehandicapten of chronisch zieken die dat niet doen. Vooral deze groepen worden er op geattendeerd, dat het bijzonder lonend kan zijn terug te vragen.

Dit kan ook gebeuren indien de belastingdienst geen aangifte biljet toegezonden heeft. In sommige gevallen wijst deze dienst op de mogelijkheid tot teruggave. In de loop van de twee afgelopen belastingjaren heeft de belastingen een aantal biljetten toegestuurd, waarbij aan de betrokkene bericht werd, dat hij of zij recht had op teruggave. Het daarin vermelde bedrag was echter maar een fractie van wat men werkelijk zou kunnen ontvangen indien de aangifte door de betrokkene zelf gedaan was. Afgezien daarvan zijn er nog te veel, die het zondermeer niet doen en dat is beslist zonde.

Het zijn vaak de mensen, die al weinig extra te besteden hebben en dus wel een teruggave bedrag gebruiken kunnen. Er zijn veel buitengewone uitgaven die snel hoog kunnen oplopen en voorts hebben de groepen als eerder aangegeven recht op een vaste aftrek, zodat de ziektekostendrempel snel overschreden wordt. Het is daar om, dat een ieder bij zichzelf te raden moet gaan of hij of zij ervoor in aanmerking komen. Bij twijfel kunt u altijd de plaatselijke ouderenbonden raadplegen.
GPBeek