zaterdag, maart 05, 2005

Goedkope huizen

Voor het eerst pleit een groot projectontwikkelaar voor de bouw van goedkopere huizen. Naar de mening van het Bouwfonds worden er te weinig goedkopere woningen gebouwd. Vooral huizen tot een bedrag van € 175.000 zijn zeer schaars en hieraan is een grote behoefte. De bouw van dergelijke huizen zal volgens het Bouwfonds de doorstroming bevorderen.

Dit standpunt staat haaks op de mening van andere projectontwikkelaars. Die zijn immers van mening, dat er vooral in het duurdere segment gebouwd moet worden. Uit cijfers wat de nieuwbouw betreft is echter wel komen vast te staan, dat er een grote behoefte is aan betaalbare woningen. Wanneer deze tot stand zouden komen is de stap van huurwoning naar koopwoning een stuk kleiner. Het geeft mensen die nu nog een goedkope huurwoning bezitten, maar feitelijk te veel inkomsten hebben de kans te verhuizen. Het scheef wonen kan op deze wijze te niet worden gedaan.

Het probleem is echter, dat goedkopere woningen door de huidige grondprijzen moeilijk gerealiseerd kunnen worden. De huidige grondprijzen zijn simpel weg te hoog en bedragen gemiddeld 30 tot 35% van de bouwkosten. Met uitschieters naar boven tot 60%. De gemeenten dienen de grondprijs te verlagen tot 20% om tot goedkopere woningbouw te komen. Indien de minister van volkshuisvesting haar woningbeleid duidelijk gestalte wenst te geven, ligt hier een schone taak op haar te wachten.
G.P.Beek

dinsdag, maart 01, 2005

Lastenverzwaring

De ouderenbonden vinden de hogere ziektekostenpremie in 2006 een duidelijke lastenverzwaring. Dit is terecht. De regering heeft weliswaar een ingewikkelde compensatieregeling in vooruitzicht gesteld, maar deze geschiedt achteraf. De zorgtoeslag vindt eerst plaats n adat er een teruggave biljet voor de belastingen ingevuld is. Zo niet, dan ontvangt men de aanvulling beslist niet.

De ouderenorganisaties vrezen dan ook, dat vele ouderen vanwege schroom en of onwetendheid er geen gebruik van maken. De regeling is dus beslist niet 100%. De ouderen worden met een oerwoud aan regelingen geconfronteerd en zien door de bomen het bos niet meer. Ook al omdat in 2006 de huursubsidie eveneens door de belastingdienst geregeld wordt.

Het wordt tijd, dat de regering stappen onderneemt om de toenemende bureaucratie een halt toe te roepen. Immers het beleid van dit kabinet is erop gericht dit laatste met 25% te verminderen, maar nu vindt een vermeerdering plaats. Het kan veel simpeler. Alles moet automatisch plaats vinden. De belastingdienst heeft alle fiscale gegevens voorhanden en daarvoor is de invulling van een T-biljet niet nodig.
G.P.Beek