zaterdag, oktober 05, 2002

Seniorenwoningen

Het aantal senioren in ons land groeit nog steeds. Helaas is er geen rekening gehouden met de huizenbouw voor deze groep. Er is een groot te kort aan seniorenwoningen. Hierdoor is er ook geen doorstroming op de huizenmarkt. Senioren zijn min of meer verplicht in hun huidige woning te blijven, hoewel dit veel op bezwaren stuit.

Het tekort aan seniorenhuizen stijgt nog steeds. Vier jaar geleden was dit 71 % en thans is het opgelopen naar 86%. Dit is een groot probleem voor onze samenleving. Immers de groep ouderen wordt steeds groter. Er is een groot gebrek aan appartementen met een lift en aan woningen in de buurt van winkels en of andere voorzieningen. Volgens het ministerie van VROM zijn er in Nederland in totaal 140.000 ouderenwoningen te weinig.

De ouderenbonden hebben een woningonderzoek gedaan, waaruit dit onder meer blijkt. De gemeenten hebben te weinig oog voor de vergrijzing. De bekendheid met de problematiek is bij gemeentebestuurders zeer slecht. Velen weten niet eens hoeveel seniorenwoningen in hun gemeenten zijn. Dit geeft alleen maar aan, dat men te weinig oog heeft voor de samenleving. Er dient op dit punt heel veel te veranderen.

De huidige woningnood moet ook verweten worden aan de gemeentebestuurders, die in feite te weinig geluisterd hebben naar de noden van de burgers. Het is te hopen, dat er nu zo spoedig een algehele ommekeer plaatsvindt in regelgeving en dergelijke. Met een beetje goede wil en een bredere kijk op de knelpunten, moet het mogelijk zijn veranderingen aan te brengen. Dit behoeft niet altijd een kwestie van geld te zijn.
G.P.Beek

donderdag, oktober 03, 2002

Amerika en Irak

Het is altijd vervelend als een land geregeerd wordt door een dictator. Normaal is het indien er een democratisch gekozen regime is en de bevolking op die wijze inspraak heeft. In Irak is dit niet het geval. De president maakt uit, wat er gebeurt. Deze dwarsligger ligt overhoop met de Verenigde Staten van Amerika.

De gekozen president van dit land De Heer Bush Jr. heeft echter een oude rekening te vereffenen. Zijn vader was destijds ook president en verzeilde in de golfoorlog. Deze oorlog had Irak doelbewust uitgelokt door het buurland Koeweit aan te vallen, waarop de V.S. na een resolutie van de Verenigde Naties het buurland te hulp kwam en de troepen van Irak verdreef.

De troepen van de V.S. en de toenmalige bondgenoten stonden reeds voor hoofdstad van Irak, toen er een bestand tot stand kwam en Irak wapeninspecties en andere verplichtingen moest toestaan. De president van Irak bleef echter staatshoofd. Het regime bleef dus onaangetast en de verplichtingen werden slecht nagekomen. Dit laatste heeft Bush Sr.zichzelf altijd verweten. Vandaar de oude rekening.

Het is echter geen reden om een oorlog tegen Irak te beginnen. Er wordt uitdrukkelijk gezegd: Irak heeft de beschikking over biologische wapens en een kernwapen kan spoedig gemaakt worden. Dit is evenwel niet bewezen en de Verenigde Naties onderhandelen over nieuwe wapeninspecties. Wanneer deze niet toegelaten of tegengewerkt worden, eerst dan heeft de Verenigde Naties het recht stappen te ondernemen. Wat deze stappen zijn daar over moet de VN beslissen en niet Amerika.

G.P. Beek