dinsdag, maart 25, 2003

Doorstroming

De huizenmarkt zit nog steeds vast. Tot deze conclusie komt de brancheorganisatie van woningcorporaties,Aedes. Deze gevolgtrekking is juist. Door de huidige economische omstandigheden is de huizenmarkt volledig ingestort. Er wordt veel te weinig gebouwd. Dit geldt in alle sectoren. Door deze gang van zaken worden vooral starters en ouderen gedupeerd.

Het aanbod betaalde woningen in zowel de huur als koopsector is minimaal. Aedes is van mening, dat de bouw van meer dure huur- en koopwoningen een oplossing kan brengen. Men denkt, dat hierdoor een betere doorstroming tot stand komt. Het is natuurlijk een gegeven, dat er huurders en kopers zijn die feitelijk in te goedkope woningen wonen. Alleen het is niet hun schuld, dat zij niet verhuizen. De duurdere woningen die gebouwd worden hebben te weinig meerwaarde.

Men krijgt voor duur geld feitelijk te weinig woongenot. Ook het huidige economisch klimaat nodigt bepaald niet uit tot het verhuizen naar een duurdere woning.Velen vrezen mettertijd hun baan te verliezen. In ons land worden vooral duurdere woningen getroffen door meebetalen aan bepaalde projecten. Naast koopwoningen is men altijd verplicht om huurhuizen te bouwen.

De koophuizen houden de huurhuizen betaalbaar. Dit komt hoofdzakelijk omdat de grond en het bouwrijp maken te duur is. Gemeenten en projectontwikkelaars verdienen hieraan veel te veel. Wanneer men de bouw niet helemaal het stiefkind van de rekening wenst te laten worden zal de overheid moeten ingrijpen . De grondprijzen dienen verlaagd te worden en de vele voorschriften tot een minimum beperkt worden. Eerst dan kan er gebouwd worden in alle sectoren.
G.P.Beek